Jonna Sima

Reinfeldt är en fet katt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

(M)JAO ...  Det är dåligt med klös i alliansens arbetslinje. Reinfeldt liknar allt mer en nöjd och fet katt än en varg. OBS: Bilden är ett montage!
(M)JAO ... Det är dåligt med klös i alliansens arbetslinje. Reinfeldt liknar allt mer en nöjd och fet katt än en varg. OBS: Bilden är ett montage!

30 JUNI  2012. Krisen i alliansen

Frustrationen över alliansregeringens politik växer. Det är inte längre bara ­oppositionen som är kritisk mot färd­riktningen. Väljarna har ledsnat på en regering som inte verkar kunna ta ett steg utan att undvika klavertramp. Till och med direktörerna gör uppror.

Näringslivet till attack

I tisdagens Aftonbladet krävde flera industridirektörer ett slut på attackerna mot näringslivet. Och när vd:n för Svenskt Näringsliv, Urban Bäckström, går ut i Svenska Dagbladet och anklagar en borgerlig regering för handlingsförlamning har det gått långt. Samma organisations chefsekonom, Stefan Fölster, släppte dessutom nyligen rapporten ”Sverige har blivit en fet katt” där han anklagar regeringen för att vila på lagrarna.

Samtidigt leder de rödgröna partierna i opinionen för fjärde månaden i rad.   

Det är inte svårt att förstå varför.

Inkomstklyftorna har skenat sedan 2006 och barnfattigdomen har fördjupats. 600 personer utförsäkras – varje vecka. Och Fas 3 – som beskrivits som en förvaring av arbetslösa – sysselsätter fler än storföretagen Volvo, Ericsson och Posten tillsammans.

8,1 procent arbetslöshet

Regeringen har negligerat näringslivet och arbetsmarknadsåtgärder för att satsa allt på fyra kort – jobbskatteavdragen.

I maj månad var 410 000 svenskar utan ett jobb, vilket motsvarar 8,1 procents arbetslöshet (SCB). När alliansen bildade regering hösten 2006 låg arbetslösheten på 6,6 procent. Fredrik Reinfeldt beskrev då helt riktigt att det rådde ”massarbetslöshet” i Sverige. Det borde rimligen innebära att vi i dag har supermassarbetslöshet.

De som ändå har ett jobb bör arbeta tills de är 75, menar Reinfeldt. Under de sista ljuva åren blir vi som enda pensionärer i världen beskattade högre än löntagare.

Anders Borg och Fredrik Reinfeldt har medvetet drivit en politik för att omvandla Sverige från ­industrination till låglönesamhälle. ­Skattepengarna har gått till sänkt restaurangmoms och rut- och rot-avdrag. ­Industrin, som byggde Sverige starkt, har lämnats därhän. I stället för att satsa på forskning, investeringar i järnväg och grön energiomställning har alliansen valt att ge dem som tjänar bäst ännu mer pengar i plånboken.

Sverige rasar på miljölistan

I EU stöttar Sverige Angela Merkels och de övriga högerregeringarnas idé om att åtstramningar och nedskärningar ska straffa de europeiska medborgarna till bot och bättring. På den globala miljötopplistan har Sverige rasat och Naturskyddsföreningen ger regeringen underkänt.

Med arbetslinjen har alliansen menat att hungriga vargar jagar bäst. Själv liknar Fredrik Reinfeldt alltmer en nöjd och fet katt.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN