ÅSIKT

SD försöker lura Sveriges arbetare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

En regeringsbildning där Ulf Kristersson stöder sig på Jimmie Åkesson skulle skapa det mörkblåaste samhälle Sverige sett i modern tid. Det skulle innebära fyra år av kraftigt försämrad trygghet på arbetsmarknaden, stora nedskärningar i socialförsäkringen och fortsatta vinstuttag kombinerat med nedskärningar i välfärden.

Om det är något vi lärt oss av opinionsmätningarna i maj så är det att vi kan stå inför en blåbrun avgrund.

SD:s bluff skulle kunna lyckas

När SCB:s majmätning publicerades i sin helhet i dag bekräftade den en trend som pågått under lång tid – LO-väljarna lämnar Socialdemokraterna för Sverigedemokraterna. Men det går riktigt fort nu.

I november uppgav 46,4 procent av LO-medlemmarna att de sympatiserade med Socialdemokraterna. Nu är den siffran nere på 38,5 procent. Samtidigt växer SD kraftigt i gruppen, från 20,0 till 24,9 procent.

I Almedalen förra året hade SD den provokativa sloganen ”Arbetarpartiet - på riktigt”. Man höll även sina möten i samma lokal, en restaurang på Hamnplan 5, som LO använt året innan.
Det är såklart bara PR. Men dagens SCB visar att SD:s bluff skulle kunna lyckas. Och nästan inga medier granskar vad partiet egentligen driver.
Hur ser då fakta ut?
Sverigedemokraterna vill öka undantagen i Lagen om anställningsskydd från två till fem personer. Det skulle göra det lättare för arbetsgivaren att göra sig av med vem de vill. Trygghet ersätts av godtycke.

Slår mot arbetare

Sverigedemokraterna vill ha en ny anställningsform, lärlingsanställning, med lagstiftade lägre löner. Det riskerar att sänka lönerna i låglöneyrken och skapa en situation där fler människor inte kan leva på sin lön.
Sverigedemokraterna föreslår dessutom massiva skattesänkningar, mest för de med högst löner, som slår direkt mot välfärden i kommuner och landsting.

Partiet vill återinföra stupstocken i socialförsäkringen, skrota den aktiva arbetsmarknadspolitiken, slopa pappamånaderna i föräldraförsäkringen och inskränka rätten till fri abort. På område efter område är det ett parti som slår mot arbetares och särskilt kvinnors rättigheter.
Men om detta är det nästan tyst i debatten – inte undra på att de ökar.

avKalle Sundin

ARTIKELN HANDLAR OM