Ingvar Persson

Nu normaliseras högerextremism

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Antalet högerextrema aktiviteter sjönk något förra året, konstaterar tidningen Expo. Samtidigt sprids rasistiska och våldsamma åsikter i nya miljöer.
Antalet högerextrema aktiviteter sjönk något förra året, konstaterar tidningen Expo. Samtidigt sprids rasistiska och våldsamma åsikter i nya miljöer.

I dag presenterar tidningen Expo årets granskning av den svenska högerextremismens aktiviteter. På Aftonbladets debattsida skriver chefredaktör Daniel Poohl om rapporten.

Expo konstaterar att de högerextrema aktiviteterna förra året var något färre än valåret 2014, men fortfarande på en historiskt hög nivå. I första hand handlar det om flygbladsutdelningar, affischering, demonstrationer och sådant. Alltså öppna försök från högerextrema organisationer att sprida sina idéer.

Så sent som i helgen stoppade en grupp nazister ett antirasistiskt seminarium i Ludvika.

Man kan dessutom slå fast att extremisterna varit aktiva i 182 av landets kommuner.

Del av verkligheten

Siffror och statistik visar en del av verkligheten, men inte hela. Det som händer just nu kan nämligen vara att den högerextrema miljön håller på att förändras.

Enligt Expo ser vi en radikalisering, där de mest våldsamma grupperna också är de som växer. Samtidigt har stora delar av samtalet flyttat in på nätet.

Det öppnar för en typ av våldsbrottslighet som är knuten till den högerextrema diskussionen, men inte nödvändigtvis är organiserad av partier eller formella strukturer. Daniel Poohl beskriver det som en “autonom undervegetation” till den rasbiologiska miljön.

Det är sammanhanget bakom massakern på Utøya 2011 och Peter Mangs serie av mord i Malmö 2009 och 2010.

Högergrupperna brukar själva beskriva taktiken som “ledarlöst motstånd”.

Undervegetation

Den högerextrema undervegetationen har under 2015 producerat mordbränder, attacker mot flyktingförläggningar och morden tre personer på Kronans skola i Trollhättan.

Redan det borde vara skäl nog för ett mycket större intresse från polisens sida och kommunernas sida.

Dessutom anar vi nu enligt Expo något nytt. I spåren av förra årets flyktingdebatt har de våldsamma och öppet rasistiska organisationerna hittat nya kontaktytor. Det kan handla om motståndet mot lokala skolbeslut eller om ansatser till medborgargarden, till exempel Soldiers of Odin som Aftonbladet nyligen granskade.

Runt om i landet finns nu miljöer där högerextrema, våldsamma och uttalat rasistiska åsikter kan spridas och normaliseras. Och vi pratar nästan inte om det.

Kanske är det den mest oroande trenden i rapport från Expo.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.