Mejla

Fredrik Virtanen

Ribban ligger så bedrövligt lågt

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Donald Trump och Hillary Clinton möttes i en sista debatt.
Donald Trump och Hillary Clinton möttes i en sista debatt.

Donald Trump ljög om brottsligheten i USA, han ljög om vad han sagt om Irakkriget, han ljög om att The Pew report hittat bevis på röstfusk, han ljög om att Clinton ”uppfann IS”, han ljög om att utrikesdepartementet slarvat bort 6 miljarder, han ljög om att Hillary Clinton vill dubblera skatterna.

Annars gick det bra för Donald Trump i natt, den bästa debatten hittills för den republikanska kandidaten. Vanligtvis var Trump samlad och uppvisade bara sin berömda lättkränkhet när Hillary Clinton kallade honom ”Putins marionett” eftersom han vägrar erkänna att amerikanska säkerhetstjänster har rätt när de säger att Ryssland hjälpt Wikileaks med material för att lägga sig i presidentvalskampanjen.

– No puppet, no puppet! Du är marionetten! svarade Trump och så var de tillbaka i sandlådan från tidigare debatter.

Men det var också ovanligt många sakfrågor, särskilt inledningen var intressant där det kom tydliga besked: Trump förklarade att han tänker tillsätta domare som ser till att det blir delstaterna som avgör om abort ska vara lagligt eller olagligt och att vapenlagarna bevaras. Clinton är självklart för abort och vill delvis reglera vapenlagarna.

Det mest skandalösa var när Trump inte kunde säga att han skulle acceptera en valförlust. ”I’ll keep you in suspence” (jag håller er på halster). Detta med anledning av att han den senaste tiden alltmer börjat säga att ”systemet är riggat”. Detta anses i USA sensationellt – antiamerikanskt och odemokratiskt. Kutym är att inte gnälla vid en valförlust.

Han sa också ”Vi har en del dåliga hombres”, vilket syftade på latinos vilket knappast gav honom välbehövda röster i den demografin.

Trump sa också att den syriske diktatorn Assad varit tuffare och smartare än USA och Clinton kallades ”a nasty woman” – en ondskefull kvinna. Han hävdade också att hon är kriminell och inte borde tillåtas bli president.

Det är häpnadsväckande att skriva dessa rader och ända kalla detta för en sansad debatt. Det är så lågt ribban hamnat. Det är i sanning en bedrövlig kamp om presidentskapet i världens mest skinande demokrati.

Clinton pratade på, gjorde få tabbar men fick inte heller in några stora poänger, inte ens om Trumps sextrakasserier. Samtidigt hade hon sällan några stora problem med Trumps påhopp, möjligen vacklade hon om Clinton foundation och de läckta mejlen.

Det är svårt att se att Trump hittade några nya väljare. Några moderata republikaner kanske han nådde ut till men knappast kvinnor, unga eller invandrare.

Trump hade behövt en knockout-seger. Nu lyckades han bara framstå nästan som en vanlig presidentkandidat. Det blev ungefär oavgjort.

Det krävs ett mirakel för Trump om han ska ha en chans att vinna. Alternativt att demokrater stannar hemma eftersom de tror att det är avgjort. Ut och rösta USA!

PODD: Striden om aborträtten

Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.

Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Av: Fredrik Virtanen

Publicerad:

LÄS VIDARE