Mejla

Ingvar Persson

Hon är rätt för jobbet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

KAN GÖRA DET SOM KRÄVS Hillevi Engström är ny nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Ett jobb som bland annat kräver att kunna hålla emot när populister vill ha hårdare tag.
KAN GÖRA DET SOM KRÄVS Hillevi Engström är ny nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Ett jobb som bland annat kräver att kunna hålla emot när populister vill ha hårdare tag.

LEDARE

7 juni 2016 Extremism

I förra veckan fick Sverige en ny nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Det är en händelse som ser ut som en tanke att det inträffade ­samma dag som vi fick det ­första åtalet enligt den nya ­lagen som förbjuder terror­resor.

Arbetet mot våldsam islamism och politisk extremism är på väg in i ett nytt skede, och Hillevi Engström kan vara precis rätt person för jobbet.

Bidrar till våld och tragedi

Rekryteringen av unga européer till terrorsekter i Syrien och Irak är ett av de stora säkerhetsproblemen i Västeuropa. Våldssekternas värvningar ­bidrar till våldet i Mellanöstern och skapar sociala tragedier i Molenbeek, i Gellerup och i Vivalla.

När terrorresorna tog fart var vårt samhälle oförberett. Vi saknade lagar, lokalt samarbete och kunskap om dragnings­kraften hos en våldsam och ­totalitär ideologi.

Förhoppningsvis håller det svenska samhället nu på att hinna ikapp. Resorna till Syrien och Irak tycks i alla fall ha stannat av.

Mer medvetna

Kanske beror det på att framgångarna på slagfältet har ­ersatts av förluster, kanske på att terrorsektens propaganda hunnits ikapp av verkligheten och kanske på förbudet. Men det beror nog också på att ­lokala församlingar och föreningar, kommuner och poliser nu är mer medvetna än för tre eller fyra år sedan.

Hotet från extremisterna är inte borta. Även om resorna till Syrien blivit färre fortsätter propagandan för terrorattentat. Några av de svenskar som överlevt kriget i Syrien kommer att återvända hem. Dessutom blir politiska extremister alltmer aktiva.

Det ställer krav på polisen och rättsapparaten. Människor som har begått eller planerat grova brott ska ställas inför ­rätta. Det ställer krav på kriminalvården. Fängelser och ungdomshem ska inte vara en ­miljö där extremister rekryterar nya anhängare.

Måste hålla emot

Men det ställer också krav på sociala insatser och mobilisering av det civila samhället. En nationell samordnare måste stå upp för den balansen.

Det betyder att ta trilskande kommunalpolitiker i örat och att utmana fundamentalister och självutnämnda moral­poliser. Men också att hålla emot när populister som Jan Björklund skriker om hårdare tag.

Med sin bakgrund – polis, kommunchef och kanske framför allt minister i samma regering som Jan Björklund – borde Hillevi Engström kunna göra just det.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

BILAH FRÅN BORÅS: Tog farväl av sina vänner – sprängde sig själv till döds

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hillevi Engström

Ingvar Persson

Jan Björklund

Syrien