Mejla

Anders Lindberg

Snällismen blev det nya extrema

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

FÖRST UT När Jan Björklund öppnade årets Almedalen i går pratade han om att flyktingar riskerar att vrida jämställdheten tillbaka hundra år.
Foto: LOTTE FERNVALL
FÖRST UT När Jan Björklund öppnade årets Almedalen i går pratade han om att flyktingar riskerar att vrida jämställdheten tillbaka hundra år.

LEDARE

4 juli 2016. Almedalen

I går inleddes Almedalen 2016. Och ingen verkar vilja vara snäll längre.

Först ut var Jan Björklund som gick till storms mot hederskultur och pratade om att flyktingar riskerar att vrida jämställdheten tillbaka hundra år i tiden.

– Nu kommer det en mycket stor grupp människor till Sverige­ som är nyanlända och som kommer från länder och kulturer där man har en helt annan­ syn på jämställdhet, sa han i P1 Morgon.

Plockat fram batongerna

En gång var dåvarande Folkpartiets paradfrågor eget rum på långvården och socialliberalism. Partiet bröt mark för en modernare syn på sexualitet, jämställdhet och funktionsnedsattas villkor. Men sedan nästan 15 år pratar de mest om språktest­ för invandrare, mer disciplin i skolan, kärnkraft och Nato.

Och Liberalerna är inte de enda som plockat fram batongerna­.

Socialdemokraternas snabbast stigande stjärna inrikes­minister Anders Ygeman­ är en mästare i konsten att leverera­ tuffa rubriker utan att det kostar­ Finansdepartementet allt för mycket.

En tanke i taget

Sedan i höstas är svensk politik­ en tävling i att klämma åt flyktingar och visa symbolisk handlingskraft mot stenkastare i förorten. Debatten står mellan ”svenska värderingar” och något­ diffust hotande osvenskt.

Att vara snäll – att vara humanist – har blivit det nya extrema. Åsikter som att FN:s flyktingkonvention är bra eller att man bör lyssna när Barnombudsmannen kallar den nya migrationspolitiken ”barnfientlig” har hamnat vid sidan av denna nya åsiktskorridor.

Kanske är det sant att Sverige­ bara klarar av att tänka en tanke­ i taget. Problem som låga pensioner, fallande resultat i skolan och bristen på sjuksköterskor i cancervården hamnar oftast utanför det offentliga samtalet.

Gårdagens nyheter

Egentligen hade det varit rimligare­ med årets program och det stora fokuset på flykting­frågor förra året. Då visste­ vi att en kris var i an­tågande, men vi pratade om annat­. I år dominerar återigen gårdagens nyheter medan det kommande årets politik förmodligen kommer att handla om helt andra saker.

Och den nya enigheten i medierna är nog bara en synvilla.

När SOM-institutet vid Göteborgs­ universitet nyligen presenterade en studie om vad som oroar svenskarna inför fram­tiden kom ökad främlings­fientlighet, miljöförstöring och sämre­ välfärd långt före fler flyktingar.

Väljarna är inte som Alme­dalen – och det ska vi nog vara glada för.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.