Fredrik Virtanen

Alfons Åberg-anmälan kränkte de lättkränkta

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Alfons Åberg.
Alfons Åberg.

Det roligaste reaktionärer vet är att få stämpla folk som ”lättkränkta”.

Suck alla lättkränkta bögar som skriker homofobi för minsta oförätt. Suck alla lättkränkta svartskallar som ­gnäller om rasism. Suck alla lättkränka kvinnor som gnäller om feminism fast vi är världens mest jämställda land. Suck alla konstinstitut som inte vill sätta upp jättestora affischer med ordet n-kung på stan av rädsla för att kränka de ack så lättkränkta. Suck alla lättkränkta studenter som inte orkar läsa läskiga böcker och kräver trigger warnings. Suck alla psykpatienter som gnäller över att bältas.

Vi blir väl alla roat irriterade på enstaka gapande särintressen som inte faller just oss i smaken. Och säg den som inte blir galen på föräldramöten där de minimala frågorna aldrig tycks ta slut.

Men ingen grupp är lika löjlig som de lättkränkta som ständigt kränks av att någon känner sig kränkt. De heter nästan alltid Torsten, David eller Patrick, söndercurlade cis-män som provoceras till vanvett av gapiga minoriteter som kräver massa töntiga rättigheter.

När media behöver någon som är kränkt över att någon är kränkt ringer man den berömda psykiatern och författaren David Eberhard. Sveriges Radio hörde av sig bums efter Sydsvenskans artikel ”Alfons Åberg-skräck stoppar all filmvisning på för­skola”, delad nära 9 000 gånger, och Aftonbladets ”Blev rädd för Alfons – nu stoppas alla filmer på förskolan”, delad enorma 21 000 gånger.

Eberhard var alls inte ensam, denna kränkma är en folkrörelse. Vartannat ­sociala medier-konto gick ­glödhett, ingen kunde sluta sucka över dessa patetiska curlingföräldrar som ville ­FÖRBJUDA ALFONS ÅBERG! Pallar inte ungen ett litet sagomonster borde han inte få gå på förskola!

Att barnet fått mardrömmar och inte kunde sova ansågs mest som en lustig detalj. Löjliga, löjliga lilla barn. Löjligare, löjligare föräldrar.

Nå. Hur var det, egentligen? När en story verkar för dum för att vara sann är den ofta inte sann. Vilket inte hindrade Studio Ett från att beställa in kränkt Eberhard eller för TV4 Nyheterna att fråga ”Kan ­Alfons Åberg vara farlig?” – en enorm frågeställning byggd på en enda av landets miljoner ­föräldrar.

I själva verket, det står tydligt i anmälan till Skolinspektionen men huvudsaken blev bisak i media, ansåg föräldrarna att ”förskolan visar alldeles för mycket film i verksamheten ­utan pedagogisk anledning”, och barnet hade tidigare blivit ledset utan att förskolan agerat, och därpå hade Alfons visats utan information varken före eller efter visning till för­äldrarna som inte fattade var­för ­ungen plötsligt var skräck­slagen, ”så olikt honom”.

Först efter anmälan har skolsystemet lyssnat och medan bristerna utreds har för­skolan slutat med film.

Alla får förstås fortsätta hånskratta. Men anteckna samtidigt att när ordet lättkränkt används är det vanligtvis någon som vill tysta någon som anser sig illa behandlad.  I detta fall en livrädd liten pojke och hans oroliga föräldrar, som blev hela landets åtlöje.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN