Anställningsskyddet blir bättre på sikt

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I veckan har Aftonbladet berättat om hur framför allt kvinnor drabbas av de undantag från anställningsskyddet som riksdagen röstade igenom för fyra år sedan. Arbetslivsminister Hans Karlsson vill ändra lagen, men kan inte, så länge miljöpartiet fortsätter att försvara rättslösheten.

På en rad andra områden kan dock Karlsson lägga förslag som stärker de anställdas trygghet i arbetet, och det tänker han göra. I en tv-debatt i onsdags förklarade ministern att en lagrådsremiss som i stort sett tillgodoser den fackliga organisationen TCO:s krav kommer redan i vår.

Fler ser brister

Allt fler ser bristerna i anställningsskyddet, och det gäller inte bara undantagsreglerna för småföretag. Listan kan göras lång.

Journalistförbundet bedriver nu en kampanj mot missbruket av vikariat inom mediesektorn. Av LO:s kvinnliga medlemmar mellan 25 och 29 år har nästan en tredjedel tillfälliga anställningar. Totalt jobbar närmare en halv miljon svenskar i provanställningar eller vikariat, på projekt eller som behovsanställda.

Konkret innebär det framtidsplaner som ständigt slås i krasch, att det blir omöjligt att få banklån för till exempel ett bostadsköp och att familjebildning inte är att tänka på.

TCO har ställt fyra krav på förändringar av lagstiftningen. Anställningsformerna är i dag en djungel där varken arbetsgivare eller anställda hittar, det kräver en upprensning. Dessutom måste företrädesrätten stärkas så att den som har ett vikariat kan hävda sin rätt till fast jobb.

Skärpning av las

TCO vill också att det ska gå fortare än i dag att tjäna in företrädesrätten och att inte tillfälliga anställningar ska avslutas för att komma runt anställningsskyddet.

Det är alltså dessa förslag Hans Karlsson säger att han ska göra till regeringens. Klart besked, det blir en skärpning av las.

Det är välkommet. Otryggheten i arbetslivet är ett stort välfärdsproblem, men innebär dessutom ett missbruk av mänskliga och ekonomiska resurser.

Vikariekarusellen skadar motivation och kreativitet, leder till tystare och mer ängsliga arbetsplatser och är en säker spärr mot kompetensutveckling och nyskapande.

Samhällsklimatet förändras

Ministerns besked är samtidigt ett tecken på hur samhällsklimatet långsamt har förändrats. För några år sedan skulle ett förslag som det som nu är på väg knappast ha varit möjligt. Då handlade det bara om att riva hinder för företagen, också om det skedde till priset av enskilda människors trygghet.

Om planerna på ett tillväxtvänligare klimat ska få folkligt stöd behövs en bredare ansats, som också tar hänsyn till människors behov. Det kanske är början till en sådan vi nu börjar se.

IP

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.