ÅSIKT

Män behöver bli mer som kvinnor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Anders Wiklund / TT / TT NYHETSBYR≈N
LEDARE

De röker och snusar, slåss och begår brott. De är överviktiga och får dåliga betyg i skolan. De dör tidigare.

Inte alla män, förstås, men fler än sina kvinnliga motsvarigheter. Statistiken på vad män har gemensamt är en deppig historia. Nå, visst har de också högre lön än oss kvinnor, och visst har de styrt patriarkatet ett bra tag, men i förändringarnas tid är det en klen tröst.

Killar som ballar sig

Det är ensamt på toppen. Nästan var femte man har ingen nära vän. Fler barn pratar helst med ingen alls än med sin pappa när de är ledsna, visar en undersökning från Kamratposten. Vem vill vara en sådan pappa?

Patriarkatet har länge belönat män som är våldsamma, snusar och ballar sig. Den känsliga killen i skolan blev mobbad. De hårda grabbarna trakasserade tjejer, sulade varandras arslen på fotbollsplanen och nötte bort huden på handryggen med suddgummin i "kärringtestet". 15 år senare kan de inte prata om känslor utan att först ha knäckt fem starköl.

Dags att uppdatera mansrollen

Det är milt sagt dags för en uppdatering av mansrollen.

Samhället måste belöna män som diskar, stannar hemma med barnen och respekterar kvinnor. Målet är inte att skapa en klan mjäkiga typer, utan att tvärtom att få män att må bättre och ta mer ansvar. Hur kul låter det att snusa, slåss och dö ung och tjock? Nej, de flesta vinner i längden på mjukare män, mer lika den traditionella kvinnan.

För att den nya mannen ska bli norm behövs morötter. Det hela liknar omställningen till ett hållbarare samhälle - ska en medfött konservativ mänsklighet orka förändras för klimatets skull behövs en liten knuff. Det miljövänliga måste bli billigare och det ovänliga dyrare. Det ska vara logiskt och ekonomiskt att prioritera klimatet, och alla ska förses med tillräcklig kunskap för att kunna göra egna val.

Det ska löna sig att vara en mjukis

På samma sätt måste det vara ekonomiskt och logiskt att vara en mjuk kille. Börja med att lära barn att de inte behöver välja mellan blått och rosa och uppmuntra dem som bryter normen. Skola dem sedan i hemkunskap, lär dem städa och laga mat ordentligt. Uppmuntra samtal i killgrupper i skolan och på fritids. Gör det lönsamt för männen att stanna hemma med sina nyfödda barn. Forma samhället genom ekonomin, med bidrag, kvotering och uppfostran.

En förändrad manlighet innebär också en ny kvinnlighet. När männen får en bättre kontakt med sina känslor blir samhället mer empatiskt. Ingen kommer stirra äcklat på kvinnans orakade armhålor på stranden längre. Lesbiska par kan hänga på krogen utan att bli störda av gubbar som vrålar att de är porriga. Mammor behöver inte känna sig pressade att se ut exakt som de gjorde innan sina förlossningar.

Alla vinner på en ny manlighet.

avSusanna Kierkegaard

ARTIKELN HANDLAR OM