Peter Gustavsson

Stor EU-fruktan för Kristerssons trassel

Skickar statsministern elstödskaoset på export?

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det finns en stor oro inom EU för Sveriges ordförandeskap. Bilden från Ulf Kristerssons presentation av de svenska prioriteringarna, 14 december 2022.
Det finns en stor oro inom EU för Sveriges ordförandeskap. Bilden från Ulf Kristerssons presentation av de svenska prioriteringarna, 14 december 2022.

Sedan 1 januari är det Ulf Kristersson (M) som svingar klubban i EU.

Det innebär inte bara att Kristersson får en anledning att skaffa sig ännu en privatjet. Eller att EU-ledarna får hålla till godo med en hangarbyggnad vid Arlanda för sina toppmöten, i stället för den magnifika Pragborgen.

Det innebär också att Jimmie Åkesson får direkt inflytande över den politiska dagordningen i hela Europa.

Fara med ”far right”

Efter valet i september, ska Vita huset ha oroat sig för att en regering med SD-inflytande kan läcka säkerhetsinformation till Ryssland. Den liberala partigruppen i EU-parlamentet varnade för en ”brun höst” och skickade en ”faktasökande delegation” till Stockholm.

Internationell press har beskrivit hur ”the far right” fått makt över regeringsbildningen. Bilden av Sverige som ett öppet och progressivt land har naggats i kanten. Hur mycket Ulf Kristersson än kindpussats.

Det finns nu en stor oro för vad det svenska ordförandeskapet ska innebära. Kommer SD stoppa överenskommelser om gemensamt ansvar för asylsökande? Och kommer de att stå i vägen för sanktioner mot Ungern för korruption, bristande pressfrihet och rättsstat?

Det borde nog också oroa att landet som leder EU:s klimatförhandlingar själva kan få mångmiljardböter och ställas inför EU-domstolen för brott mot klimatmålen.

Inte en seminarieövning

Styrkan och svagheten med EU är att det bygger på att man kan komma överens. Om någon sitter och surar i ett hörn så blir det ingenting. Inte heller om den som ska få alla runt bordet att enas, låter samtalet sväva ut till en seminarieövning.

När Ulf Kristersson var kommunpolitiker kallades han ”Turbo”. Det gick ofta fort, men blev också rätt ofta fel.

Statsministern Ulf Kristersson har snarare varit en senfärdighetens man. Han lovade runt om elpriserna i valrörelsen, men höll tunt. Svenskarna väntar fortfarande på det utlovade elprisstödet.

Om man inte är förberedd, är man oförberedd, för att citera en tidigare moderat statsminister.

Handlingskraft krävs

Det pågår ett storkrig i Europa, och Ukraina behöver vårt stöd. Kriget har också fått den gemensamma EU-marknaden för el att krascha ihop. Europa behöver handlingskraft och ett tydligt ledarskap.

Nu leder Ulf Kristersson inte bara Sverige, utan hela EU. Risken är stor att han skickar sitt regeringstrassel på export.

Finns det fog för oron inför det svenska ordförandeskapet i EU? Kommer Kristersson att klara av att hantera utmaningarna med kriget och den krisande gemensamma elmarknaden?

Ledarskribenten Peter Gustavsson chattade med läsarna.

Skriv inlägg
 • Peter Gustavsson

  Nu stänger vi chatten. Tack för kloka inspel och tankar, ha en fortsatt fin dag!

 • Det strul som hela regeringen utstrålar kommer tyvärr att påverka Sveriges status inom EU. Tidöpartierna gick till val på en gemensam tanke - att sossarna inte skulle ha regeringsmakten. I övrigt fanns bara floskler - "nu får vi ordning på Sverige" och korvviftande.

  Att vi har en borgerlig regering är helt och hållet SD:s förtjänst. Samtliga borgerliga partier tappade röster. SD står utanför regeringen men är i praktiken det parti som dikterar villkor (tillsammans med lobbyisterna i Timbro) , vilket är en orsak till allt strul.

  Ser inte ljust ut...

  En norrlänning

  Hej En norrlänning, ja det är väldigt tänkvärt. Just nu verkar de borgerliga partierna regera sönder sig rekordsnabbt. Vi får se om de kan vända det eller ej.

  Peter Gustavsson
 • Nu när Ulf och regeringen så tydligt bestämt sig för att man uppfyllt saker som man uppenbarligen inte uppfyllt, kommer media/reportar att agera annorlunda framgent med den vetskapen om att sanningen väger så lätt och lögnen upprepas så ofta?

  John R

  Hej John, viktig fråga! Hur ska media behandla politiker och partier som uppenbart ljuger? I USA landade ju många medier inklusive CNN under tiden med Trump att man avslöjar lögnerna direkt, även om det gör att objektiviteten kan ifrågasättas. Men man kan inte om och om igen återge rena lögner.

  Peter Gustavsson
 • Det liknar sagan om kejsarens nya kläder: först låter det som det kommer att bli ett fantastiskt exklusivt tyg inför kläduppvisningen (före valet) sedan I själva uppvisningen (efter valet) blir "kejsaren" avslöjad av ett barn (invånarna) att att han faktiskt inte har några kläder att visa upp för folket (tomma löften).

  Ingela Hermansson

  Ja, med tanke på vilken röra och vilka ekonomiska bekymmer Ulf K ställde till med i Strängnäs kommun när han "regerade" där så har jag inte något stort förtroende för honom och hans regering.

  Hasse P
 • Har ni glömt vad 8 års regering och dess alla löftesbrott, exv eu lägsta arbetslöshet mm.

  Snabba att ta upp en regering som varit på plats ett par månader.

  Hade socialister vunnit hade vi inte ens haft en regering nu. Såg vi 2018.

  Magnus

  Hej Magnus, ja visst finns det saker en S-ledd regering också behövt ta tag i, även om regeringsbildningen nog gått betydligt fortare eftersom S, C, V och MP alla sagt sig stödja Magdalena Andersson som statsminister. Men eftersom Andersson knappt lovade något alls inför valet hade man nog inte fått hantera samma sorts svekdebatt. Och man får väl ändå anta att man hanterat regeringshantverket bättre, det funkade betydligt mer sömlöst och effektivt under coronakrisen.

  Peter Gustavsson
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.