Motioner i riksdagen är som lappar i skogen

Den allmänna motionstiden är slöseri med tid

När jag i början av 2000-talet arbetade i riksdagen jämförde en ledande socialdemokrat motioner med att slumpmässigt sätta upp lappar på träd i skogen.

De enskilda ledamöternas motioner är ett välorganiserat och väldokumenterat slöseri med tid.

Just nu, mellan 12 september och 5 oktober, pågår årets så kallade allmänna motionstid då ledamöterna får motionera om precis vad som helst. Vilket de gör.

2022 lämnades 2235 motioner in.

Dessa protokollförs, räknas och arkiveras noggrant. För att sedan aldrig någonsin höras av igen.

Vissa medier brukar föra statistik över vem som lämnat in flest. Förra året var det Markus Wiechel (SD) som lämnade in 135. Även många lokalmedier rapporterar pliktskyldigt hur många motioner ”deras” riksdagsledamöter lämnat in. Som ett mått på aktivitet.

Detta är slappast tänkbara politiska bevakning. I verkligheten pågår riksdagens arbete i utskotten och i behandlingen av regeringens propositioner.

Där finns flera instrument för att påverka på riktigt, som att partierna röstar, gemensamt skriver motioner om just de förslag regeringen lägger eller tar egna utskottsinitiativ.

Den allmänna motionstiden är en teater alla spelar med i. Vad ledamöterna skrivit på Facebook har större spridning och betydelse.

Det bästa vore att helt enkelt skrota den allmänna motionstiden. Så slipper både ledamöter och media låtsas. Låt i stället riksdagen ha öppet hus samma tid varje år. Alla medborgare som vill komma och diskutera politik med sina riksdagsledamöter skulle kunna vara välkomna.

De kan till och med få en kopp kaffe.

Jag lovar att det skulle kännas oändligt mycket mer meningsfullt än lapparna i skogen. För alla inblandade.

Följ ämnen i artikeln