KD kan inte stoppa Åkessons ambitioner

När SD kräver ministerposter får regeringen problem

Efter nästa val vill Sverigedemokraterna sitta i regeringen. Och Jimmie Åkesson siktar på statsministerjobbet.

Jakob Forssmed är socialminister. Han är dessutom vice ordförande i Kristdemokraterna och något av en politisk veteran. På Forssmeds meritlista finns många år i riksdagen, en tid som statssekreterare och jobbet som chef för den tidigare partiledaren Göran Hägglunds stab.

Till Svenska Dagbladet säger han att han inte vill se Jimmie Åkesson som statsminister.

– Det är inte min statsministerkandidat.

Det kan man tänka sig. Får Jakob Forssmed bestämma blir Åkesson inte ens minister efter nästa val. Värdegemenskapen saknas.

Inte lätt att förstå

Det är inte lätt att förstå sig på kristdemokrater nu för tiden. Det var på deras initiativ som Decemberöverenskommelsen träffades. Den dåvarande partiledningen tyckte det var viktigt att ge landet en fungerande regering utan att ge högerpopulister inflytande.

Framför allt ville Göran Hägglund hålla ihop Alliansen.

Sedan bytte man partiledare och det var Kristdemokraternas stämmoombud som rev upp överenskommelsen och bytte fot. Fullständigt.

Ebba Busch köttbullslunch med Jimmie Åkesson 2019 har kommit att bli ett slags milstolpe i den traditionella högerns anpassning till Sverigedemokraternas krav och världsbild.

Kristdemokraterna blev ett SD för tjejer, som socialdemokraten Veronica Palm har uttryckt det.

M och KD sänkte Alliansen

För historieböckerna är det värt att upprepa att det var Moderaterna och Kristdemokraterna som övergav samarbetet med Centerpartiet och Liberalerna. Inte tvärt om.

Det är klart att den som gick med i ett lite kristet parti som engagerade sig i bistånd och de äldres situation har haft lite svårt att hänga med.

Det var det partiet Jakob Forssmed engagerade sig i. Och hans svar till Svenska Dagbladet visar att det skaver nu.

Nu är det knappast socialministerns samvetsnöd som är Kristdemokraterna eller regeringspartiernas problem. Bekymret är att väljarna är förvirrade.

Vill se Åkesson som statsminister

En opinionsundersökning från Sveriges Radio visade nyligen att nästan lika många vill se Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson som statsminister. Och SD fick redan i valet för ett drygt år sedan fler röster än Moderaterna.

De väljarna lär knappast bry sig om Jakob Forssmeds bristande värdegemenskap.

Regeringens underlag håller på att falla sönder. Det Sverige behöver är ett alternativ. En opposition som vet vad den vill och kan hålla sams.