Mejla

Eva Franchell

Om alla män kan hålla tyst en liten stund

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: AFTONBLADET

Det handlar bara om några dagar. Håll tyst bara och lyssna på kvinnorna. Låt dem för en gångs skull tala till punkt.
För det är många kvinnor som försöker berätta sina historier just nu. Alla riksdagsledamöter borde lyssna på kristdemokraten Emma Henriksson som blev sexuellt ofredad på riksmötets öppnande. Centerledaren Annie Lööf har “känt ovälkomna händer”. 22 procent eller mer än var femte riksdagsledamot har utsatts för sexuella trakasserier, enligt en enkät i Expressen.

Fick penisbilder

Sportmännen borde lyssna på Gunilla Axén på Fotbollförbundet när hon berättar att hon fick penisbilder från tre före detta landslagsspelare.

– Det hände tre gånger. Det var tre spelare, mycket kända, jätteduktiga och respektabla män som har familjer. Det kunde komma en hälsning typ ”godmorgon” och så en penisbild, berättar hon för Sportbladet.

Aftonbladet i kris

Kolleger och chefer på den här tidningen borde också stanna upp och lyssna. Aftonbladet går igenom en kris just nu. Dagens Nyheter har granskat oss och beskriver sexismen och den tystnadskultur som råder på vår redaktion. Många här känner inte igen sig, men kanske beror det just på den tystnadskultur DN beskriver. Det är ju inte de höga cheferna som trakasseras utan snarare de unga vikarierna och de har sällan en röst.
På 70-talet skrev kvinnorna här på Aftonbladet Dokumentet om de manliga kollegernas trakasserier. Nu får vi göra ett nytt dokument så att alla kan komma till tals.

Sexismen på redaktionsgolvet ska dock inte blandas ihop med de grova anklagelser som riktas mot ett par av våra kolleger. De får utredas i särskild ordning.

Glastak och låga löner

Det är vardagskampen för en juste och jämställd redaktion som kan börja direkt. Om alla män kan hålla tyst en stund och så kommer vi kvinnor att berätta vad som måste förbättras.
Våra manliga kolleger på TV4, SVT, men också på DN, Expressen och Svenska Dagbladet borde tystna för kvinnoförtrycket finns faktiskt överallt. Kvinnoupproret #metoo visar just det, att trakasserierna pågår i hela vårt samhälle. I riksdagen, inom idrotten och häromdagen berättade vi om sexuella trakasserier inom restaurangbranschen.

Det handlar om hela samhällets syn på kvinnan, om glastak, lägre löner och svårigheter att göra karriär. Det handlar om män som visar sin makt över kvinnor som nu måste säga ifrån. På Aftonbladet och på alla andra arbetsplatser.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM