ÅSIKT

Sladderfeta kvinnor som blir supersnygga

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: IGOR NIECHAJEV
Vi skär och fyller ut för se bättre ut.

Kanske är det till och med Aftonbladets fel. Vi visar ju ständigt bilder av kvinnor som är unga, smala och sexiga. Eller så är de sladderfeta och sedan börjar de banta med någon LCHF-diet och blir superslimmade.

I den mediala världen handlar det lyckliga slutet nästan alltid om en perfekt kropp.

Människor speglar sina kroppar och om de inte duger förbättrar de dem. Tränar, tänjer och fyller ut. På tv ser jag två unga tjejer som åker från Borås till Göteborg. De vill fixa sina läppar, men har ont om pengar så därför väljer de varsin billig behandling. Det gjorde ont, tårarna rann och resultatet av fillerbehandlingarna blev än värre.

Personalen ljuger

Helena Naumanen och Emelie Strömberg åkte hem till Borås med läpparna fulla av klumpar. På Facebook förstår de att fler drabbats på samma salong. Sneda läppar, klumpar, smärta och känselbortfall. När SVT besöker salongen påstår personen bakom disken att hon är sjuksköterska, det är hon inte. Reportrarna går till fler salonger och på var sjätte ställe ljuger personalen. De säger att de har sjuksköterskor och läkare anställda, men det har de inte.
Det spelar egentligen ingen roll.
I Sverige tillåts vem som helst spruta in nästan vad som helst i unga, friska människokroppar. Sverige har en helt oreglerad skönhetsbransch där lurendrejare kan spruta in nervgift i folks ansikten utan några krav på legitimation.

Fjärdedel under 30

Med ökande skönhetshets blir salongernas kunder allt yngre. Det här handlar inte längre om åldrande kvinnors dödsångest. På en av Malmös större kliniker är en fjärdedel av kunderna under 30. De unga tjejerna frågar framför allt efter fillers som formar ansikte och läppar. De vill precis som Helena och Emelie ha de där runda läpparna som varenda bloggare har just nu.
Ungefär 5000 kvinnor om året går steget längre och förstorar sina bröst. Fler än väntat får problem med sina implantat. Sedan 2014 har närmare 1000 implantat gjorts om inom två år efter den första operationen, rapporterar Sveriges radio. En frisk kvinna kan alltså få betala 45 000 kronor för ett par bröst som kanske bara håller något år.

Regeringen gör ingenting

Alltför många skadas av ingrepp i skönhetsbranschen. Visst finns det seriösa salonger, men branschen har fullkomligt exploderat och ingen varnar för skumma mottagningar och oseriösa botoxpartyn som bara exploaterar osäkra människor.

socialdepartementet ligger en skönhetsutredning och dammar. Den kom för något år sedan, men regeringen kunde inte bestämma sig för om det här handlar om hälso- och sjukvård eller om det ska vara en konsumentfråga. Helena och Emelie anmälde aldrig salongen, tyckte inte det var lönt. Nu hoppas de bara att klumparna försvinner.
Visst är den en sorglig syn på människor som växer fram. Från våra vackra bilder till alla unga människor som vill bli precis så snygga. Nu utnyttjas de av samvetslösa profitörer medan den handlingsförlamade regeringen bara sitter och ser på.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM