ÅSIKT

Mammor har inte ansvar för allting

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
LEDARE

Malmöpolisen vill använda en amerikansk metod för att få de mest kriminella att sluta begå brott. Metoden måste självfallet anpassas till svenska förhållanden, men i kort sammanfattning handlar den om att tvinga fram ett moraliskt val. Effektivast blir det i en situation där livet förändras. Det kan till exempel handla om att brottslingen har gripits eller muckar från fängelset.

Alternativen måste vara enkla. Ge upp brotten eller räkna med massor av uppmärksamhet från polisen. Den som väljer att bryta med kriminaliteten kommer att kunna räkna med samhällets stöd.

Viktiga förutsättningar

Det är möjligt att det retar Jan Björklund, men utbildning, bostad och försörjning kan faktiskt vara viktiga förutsättningar för att avsluta en kriminell livsstil.

Brottspreventivt arbete handlar inte om att belöna kriminalitet. Det handlar bara om att göra det poliser, forskare och sociala myndigheter faktiskt vet är effektivt.

Ska det fungera krävs att polisen har resurser, att myndigheter och andra samhällskrafter, till exempel anhöriga till brottsoffer, samarbetar och gärningsmannens familj finns med i arbetet.

Respekt för mödrar

Malmöpolisen talade i går om kriminellas respekt för sina mödrar.
På sätt och vis kan det förstås uppfattas som ännu ett sätt att lägga ansvaret på kvinnor och mödrar. De drabbas inte bara av sina söners kriminalitet. De senaste åren har det dessutom pratats om att just mammorna ska avvärja såväl brottslighet som våld och extremism.

Men det kan inte hjälpas. Livsstilskriminalitet handlar om - just det - en livsstil. Att förändra det kräver insatser på många plan. Då måste familjen vara delaktig, inte minst mammorna.

ARTIKELN HANDLAR OM