ÅSIKT

Låt inte Katalonien bli nya Nordirland

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: PAU BARRENA / AFP
LEDARE

Nationalism är som pesten, den kan få en explosionsartad spridning både inom länder och över gränser. Den smittar lätt, den enes nationalism triggar lätt den andres.

Och den är dödlig.

Det vi ser på Barcelonas gator just nu kan vara preludiet till något mycket värre. Folkomröstningen om självständighet i söndags var olaglig, så är det. Men den var inte våldsam.

Att som spanska myndigheter har gjort och låta paramilitära Guardia Civil spöa upp gamla tanter och stjäla valsedlar var ett oroportionerligt och oacceptabelt våld.

Spaniens förra styrelseskick

När polisen i förra veckan gick in på tidningsredaktioner och försökte tvinga dem att sluta skriva påminner det väldigt mycket om Spaniens förra styrelseskick.

Landet var en fascistisk diktatur tills Francisco Franco dog 1975. Efter en övergång på några år vann Socialistpartiet valet 1982 och landet gick med i Nato. Fyra år senare blev man även medlem av EU.

Frågan som väcks nu är hur djupt förankrad demokratin egentligen är. Den styrande högern har rötter hela vägen tillbaka till Francos falangister.

850 personer

Nästan 850 personer skadades när polisen stormade vallokaler och angrep röstande. Trots det röstade en stor majoritet av deltagarna i omröstningen för självständighet.

I tisdags strejkade Kataloniens fackföreningar i protest mot polisvåldet. I stort sett alla skolor var stängda och 75 procent av sjukvårdspersonalen frånvarande. Makthavarna i Madrid har hotat med en ”massiv uppföljning” mot facket.

Den spanska högerregeringen har gjort allt fel.

Nationalismen har löpt amok

I en demokrati vilar makten ytterst på att medborgarna accepterar den - inte på att de skräms eller tvingas till tystnad.

I Europa finns många exempel på när det gått åt skogen, när de styrande försökt underkuva i stället för att förhandla. Där nationalismen fått löpa amok och sansade röster tystnat.

Om inte Europa agerar snart finns risken att Katalonien blir ännu ett.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM