ÅSIKT

Löfven struntar i personalfesten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Björn Lindahl
Näringsminister Mikael Damberg, LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson, förra S-partisekreteraren Carin Jämtin samt finansminister Magdalena Andersson rockar loss i Almedalen.

Stefan Löfven nobbar Almedalen i sommar.
På Facebook låter han meddela att han i stället tänker åka runt och träffa vanligt folk. Arbetslösa, fattiga pensionärer och hårt arbetande människor som aldrig någonsin skulle ha råd att åka till Gotland i juli.
Det hedrar Stefan Löfven. Almedalen är nog inte bra för någon. Fler borde bryta upp från det lätt roséberusade ryggdunkande som utvecklats under åren med politikerveckan i Visby.

Gemensam elit

Journalister och politiker slåss om de åtråvärda inbjudningarna till olika mingel och när de sedan står där med glasen i hand känner de sig utvalda. De imponeras av att få umgås med varandra och bildar därmed en gemensam elit.
Det var vi som fick de åtråvärda biljetterna.
Visst pågår det en mängd seminarier på dagarna. Lobbyister och intresseorganisationer åker till Almedalen för att sprida sina budskap. Lokalpolitiker, regionalpolitiker och rikspolitiker finns på plats precis som tjänstemän från i princip varenda svensk myndighet. De åker dit och betalar uppåt 100 000 kronor för en vecka i ett lånat hus. De hyr utställningstält, seminarielokaler och högtalaranläggningar.

Många miljoner

Många har försökt räkna ut hur mycket Almedalen kostar. På fyra år har myndigheternas kostnader för politikerveckan ökat med 50 procent, konstaterade SVT i samband med fjolårets vecka. Tidningen Resumé räknade för några år sedan ut att Almedalen kostar skattebetalarna minst 60 miljoner kronor. Migrationsverket, Försvaret och Stockholms universitet brände en miljon var på en veckas närvaro i Visby. Dyrt är det i vilket fall och det är vanligt folk som får betala, arbetslösa, fattiga pensionärer och hårt arbetande människor.
Stefan Löfven får starkt stöd i sociala medier, men uttrycker sig ändå försiktigt.

– För mig är det ingen markering mot Almedalen, jag vill bara göra något annorlunda i år.

Persson vägrade

Sannolikt har han tagit intryck av Hillary Clintons valförlust. Hon förlorade för att hon sågs som elit och för att hon själv inte såg alla väljare. Nu blir Stefan Löfven inte den förste statsminister som hoppar över Almedalen.
Fredrik Reinfeldt uteblev 2007 och Göran Persson vägrade i flera år att åka till Gotland. Ingvar Carlsson ville inte heller ställa sig på den gamla scenen, han tyckte det var Palmes talarstol.
Och det var ju så allting började. Olof Palme hade sommarstuga på Fårö och sommaren 1968 åkte han ner till Almedalen där han höll tal från ett lastbilsflak. Han åkte dit för att tala till gotlänningarna, men det var då det. I dag har gotlänningarna hyrt ut huset och flytt ön. I stället är det politiker, lobbyister och journalister som kommer till den gigantiska personalfest som vi också kallar politikerveckan.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM