Nästa kulturkrig tror jag handlar om ved

Nu vill kommuner släcka din braskamin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mysiga brasor av torr björkved medan snön knastrar utanför fönstren.

Det är mitt vinterland.

Och jag är inte ensam.

Enligt Svenska brasvärmeföreningen finns ungefär 850 000 braskaminer installerade i villor och fritidshus i vårt avlånga land.

För braskaminer pågår en miljöomställning i det lilla. I dag är drygt en fjärdedel nya och effektiva med låga utsläpp och bra förbränning. Resten, ungefär 600 000, är mer eller mindre dåliga.

Just Svenska brasvärmeföreningen, som är en branschorganisation, har självklart ett egenintresse i detta. De vill att deras medlemsföretag ska sälja fler kaminer.
Men de har även en poäng i sak.

Ved är en naturprodukt och förnybar. En modern braskamin minskar effektivt din elräkning och är snäll mot omgivningen. Och den sprider trivsel.

Därför höjdes ett och annat ögonbryn när en uppmaning från Vallentuna kommun började cirkulera på nätet i veckan. Kommunen uppmanade medborgarna att begränsa sitt eldande och där fanns även information om hur man kan klaga till kommunen på grannars eldning.

"Angiveri" rasade exempelvis den SD-närstående nättidningen "Samnytt".

Här finns nog en sprängkraft ner i folkdjupen som politikerna bommar på egen risk. Och då tittar jag inte bara i min egen mailkorg. Frågan är inte ny. EU har tidigare ogillat vedeldning och för några år sedan var det storbråk om Boverkets nya regler för kaminer och vedspisar.

"Vedspisupproret" har sedan dess fortfarande nästan 18 000 medlemmar på Facebook.

På Vallentuna kommuns hemsida finns ytterligare information om vedeldning. Om du bor i detaljplanelagt område får du elda två gånger i veckan, max fyra timmar åt gången.

Ytterst går dessa regler tillbaka på andra kapitlet i Miljöbalken och det finns även ett par vägledande domar i frågan. Men kommunerna har gjort lite som de vill. Det nya med Vallentuna är att de tänker se till att reglerna följs. Även i Stockholm är den nya ”tumregeln” att man inte får elda mer än två gånger i veckan även om inga nya föreskrifter finns, än. Risken är att fler kommuner står på tur.

Tillåt mig i all stillhet att avråda från detta.

Att förbjuda drygt 800 000 hushåll med braskamin att värma sig i vinterkylan när politikerna samtidigt spektakulärt misslyckats med att hålla nere elpriserna är... dumdristigt.

Man kan tycka att ved är en småsak. Men ibland undrar jag om inte den förra regeringen hade suttit kvar om man – särskilt Miljöpartiet – varit mindre stelbenta inför vanligt folks småfrågor. Till slut hade alla hängt upp sig på något.

I själva verket är vedpriser, vedeldning och braskaminer storpolitik just nu. Prova att googla om ni inte tror mig.

Som vanligt finns två vägar ur detta. Men kan köra Miljöbalken på fälgarna som Vallentuna gör. Eller så kan man uppmuntra folk att byta till modernare och renare braskaminer och ringa sotaren en extra gång.

Ett gott råd till politikerna är att - denna gång i varje fall - inte leka med elden.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN