Regionen borde ta över Capio efter fifflandet

Läkarna fick bonusar på 10 000 för att registrera besök fel

En granskning gjord av SVT Stockholm visar att Capio fuskat med ersättningar. Det privata vårdföretaget har felaktigt registrerat besök som akuta för att få mer pengar från regionen.

Nog för att nageltrång kan vara plågsamt. Blåsor i munnen är inte heller roliga.

Men att beskriva det som akuta sjukvårdsärenden är att ta i. Ändå är det just vad Capio i Stockholm gjort. 

En granskning gjord av SVT Stockholm visar att det jättelika privata vårdföretaget felaktigt har registrerat besök på särskilda boenden för äldre i Stockholms län. På så vis har de kunnat få högre ersättningar från regionen.

Fick bonusar

SVT har använt sig av information från visselblåsare, journalanteckningar, faktaunderlag och öppen statistik för att belägga det omfattande fusket. Nästan en fjärdedel av alla Capios besök på de särskilda boendena i Stockholm har registrerats som akuta. I jämförelse kan nämnas motsvarande andel hos deras största konkurrent ligger på nio procent.

Enligt en visselblåsare har läkarna belönats för att registrera så många besök som möjligt som akuta. Det har rört sig om som bonusar på uppemot 10 000 kronor i månaden, skriver SVT.

Cyniskt fusk

Privata vårdgivare som mjölkar skattebetalarna på pengar är inget nytt problem. 

Skandal efter skandal har visat att systemet inte fungerar. Patienter och äldre blir lidande när oseriösa aktörer sätter vinsten först. I dessa tider, när regioner och kommuner är under extrem ekonomisk press, framstår beteendet som mer cyniskt än någonsin.

Nu har alltså ännu ett fall lagts till listan med fusk. Det får inte bara passera.

Kan ta över

Politiker i regioner och kommuner har ett ansvar att hitta en långsiktig lösning. Det räcker inte att bötfälla fuskarna och säga åt på skarpen. De har sedan länge satt fifflandet i system – de värsta företagen byter bara namn och återuppstår. Carema Care blev Vardaga efter att fruktansvärd vanvård avslöjats på företagets äldreboenden 2011.

Region Stockholm borde ta över Capios verksamhet i egen regi. Det har gjorts tidigare, när privata vårdföretag misslyckats eller inte skött sig. Bland annat med just Vardaga så sent som förra året i Kungsbacka kommun, efter att kontroller avslöjat brister och risker på företagets äldreboenden.

Sjukvården ska vara till för de sjuka. Äldrevården ska vara anpassad för de äldres bästa. I dag är det inte så. 

Det kan man faktiskt kalla akut.


Vad tycker du? Chatta om texten med Susanna Kierkegaard. Livechatten börjar 09.00 men du kan skicka in inlägg redan nu.

Denna chatt är stängd.

 • Susanna Kierkegaard
  14 dec 2023

  Nu hinner vi tyvärr inte chatta mer idag. Hoppas ni får en fin torsdag och trevlig helg såsmåningom! Vi hörs snart igen.

 • 14 dec 2023

  När det gäller Capio förvånar detta mej inte ett dugg. För ett antal år sedan gick jag och min fru till Capio för att vi var inte nöjda med vården på vår vårdcentral. Där fick vi beskedet att hon inte var lönsam för dom utan sa att hon skulle gå tillbaka till vårdcentralen. Jag anmälde Capio till patientnämnden och vi fick en massa kommentarer från politiker som var mycket kritiska till Capios agerande. Sedan dess vägrar jag att överhuvud taget ha med Capio att göra.

  jan.nilsson37

  Jösses...

  Susanna Kierkegaard
 • 14 dec 2023

  Märkligt att Regionen har så dålig koll på vad utförarna sysslar med. Borde man inte granska regionerna lite närmare, Hur upprätthålls kvaliteten i denna organisation? Capio är skurkar och borde polisanmälas men ansvariga chefer på regionen borde få sparken också.

  carlrollenhagen

  Vet inte om de borde få sparken men de borde åtminstone undersöka varför det är SVT som avslöjar fusket och inte de själva.

  Susanna Kierkegaard
 • 14 dec 2023

  Naturligtvis måste vården bedrivas i offentlig regi, liksom all nödvändig service. Allmänna kommunikationer, vård, skolor och varför inte bankverksamhet och elproduktion?

  Lelle

  Tror vi i alla fall måste börja våga tänka mer radikalt. En bra början vore att förbjuda vinster i välfärden och förstatliga järnvägen.

  Susanna Kierkegaard
 • 14 dec 2023

  Godmorgon Susanna!

  Avskaffa vinster i välfärden!

  Det passar inte där.

  Punkt!

  gbmartinsson

  Koncist uttryckt!

  Susanna Kierkegaard

Följ ämnen i artikeln