ÅSIKT

Kallades hora och övergavs av skolan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Colourbox
Flickan har mått väldigt dåligt.
LEDARE

Killen trakasserade den 14-åriga flickan, han slog henne och spred rykten om henne. En gång hade de varit tillsammans, men nu kallade han henne 400 för så många kronor påstod han att hon kostade. Han kallade henne hora och sa att mobbningen skulle fortsätta ända tills hon hade sex med honom.

Till slut gick hon med på att träffa honom och hans 16-årige kompis. Hon ville få slut på ryktesspridningen, men i stället våldtogs hon av de båda pojkarna på fritidsgårdens toalett.

Gick inte till skolan

Det hände i slutet av maj. Där och då utsattes flickan för ett övergrepp, men det slutade inte på en offentlig toalett i Lund. Hon kunde inte gå tillbaka till skolan så länge de två gärningsmännen gick där. Hon mådde mycket dåligt, konstaterar Elisabeth Malmstedt på Skolinspektionen som följt ärendet.
Flickan fick hjälp att polisanmäla våldtäkten och i december dömdes den straffmyndige 16-åringen för våldtäkt mot barn. Han dömdes till 100 timmars ungdomstjänst och ska dessutom genomgå ungdomsvård. Den yngre killen överlämnades till socialvården. Båda pojkarna har hela tiden gått kvar i skolan medan flickan har undervisats på annat håll.

En förvriden rättssyn

Redan i december riktade Skolinspektionen kritik mot skolan, men gärningsmännen fick gå kvar. Rektorn försvarade sig i Sydsvenskan. "Killen som blivit dömd har ju fått ett ganska kännbart straff och är på det sättet ett offer."
Det är en fullständigt förvriden rättssyn att påstå att gärningsmannen är offret. Skolan kunde ha lyssnat på Skolinspektionen, men i stället var det media som fick skolan att ändra sig. Först i går togs pojkarna ur skolan.
I nästan tio månader har skolan haft fullt fokus på pojkarna medan flickan lämnats åt sitt öde. Hon som kallades hora behandlades inte bättre. Det avslöjar vuxenvärldens syn på det kvinnliga könet, ni vet "ingen rök utan eld-resonemanget". En flicka som haft sex betraktas som förtappad och då spelar det ingen roll att hon tvingats till det.

Medeltida syn på kvinnor

Flickan i Lund behandlades inte bättre än flickan i Bjästa. För några år sedan våldtogs hon som kallades Linnea på en skoltoalett. När hon anmälde övergreppet vände vuxenvärlden henne ryggen. Pojken hyllades medan flickan smutskastades. Trots ett erkännande och två fällande domar vägrade Bjästa att acceptera våldtäkten. På nätet fortsatte smutskastningen:
"Fyfan för äckliga fjortisluder som vill ha pengar och uppmärksamhet."
Det är en medeltida syn på unga kvinnor och den dyker upp även i Lund, om än i mer tillrättalagda ordalag.

Läs också:

ARTIKELN HANDLAR OM

Lund