ÅSIKT

Kvinnorna flyr Kinberg Batra

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Urban Anderssom
Det stormar kring Moderatledaren Anna Kinberg Batra och väljarna flyr till både SD och C.
LEDARE

Det kan inte vara lätt att gå i Anna Kinberg Batras skor för tillfället. I mätning på mätning verkar Moderaterna i stort sett vara i fritt fall.
Enligt Novus stora väljarundersökning som de har gjort på uppdrag av SVT är Moderaterna i dag nästan jämnstora med Sverigedemokraterna.
Enligt SVT är det framförallt kvinnliga moderatväljare som i stället vänder sig till Centerpartiet.

Den nedåtgående trenden för Moderaterna började efter den 19 januari i år. Via sms kvällen innan meddelade Anna Kinberg Batra sina Allianskollegor att hon skulle gå ut med att Moderaterna ska inleda samarbete med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott.

Dessutom öppnade hon för att lägga en Alliansbudget med stöd av SD och på så sätt fälla regeringen och tvinga fram ett nyval.

Läcker från två håll

Jan Björklund och Annie Lööf svarade överrumplat att de varken var sugna på att samarbeta med SD eller orsaka parlamentariskt kaos ett år före valet.
Anna Kinberg Batras utsträckta hand till Jimmie Åkesson har slagit tillbaka som en bumerang.
Moderaterna läcker nu från två håll. Männen går till SD och kvinnorna till Centerpartiet.
Annie Lööfs Centerparti är en framgångssaga och har för tillfället tvåsiffrigt väljarstöd. Partiet lockar personer som vill se en generösare flyktingpolitik och som inte under några omständigheter kan tänka sig hoppa i säng med SD.

Bredare samarbete med SD

Sedan ska inte heller Annie Lööf-effekten i sig underskattas. Hon har – för att uttrycka sig diplomatiskt – en helt annan tydlighet än sin moderata partiledarkollega.
I den intervju som Aftonbladets Lena Mellin gjorde med Anna Kinberg Batra i veckan var det nästan mer klargörande att läsa mellan raderna än själva texten.

Det som ändå gick att dechiffrera är att moderatledaren inte utesluter ett bredare samarbete med Sverigedemokraterna efter nästa val.
Egentligen är det inte svårt att förstå varför Kinberg Batra vill testa den vägen. I våra nordiska grannländer har Moderaternas systerpartier inlett olika slags regeringssamarbeten med högerpopulistiska partier. Det är som att motstå lågt hängande frukt för svenska moderater.

Kvinnorna protesterar

Men än så länge sätter kvinnorna hälarna i backen för en liknande utveckling i Sverige.

Nio av tio kvinnor väljer bort Sverigedemokraterna som bland annat vill inskränka aborträtten, återinföra vårdnadsbidrag och sambeskattning, slopa statliga stöd till jämställdhetsprojekt och avskaffa pappamånaderna.
Så länge Kinberg Batra vill gå armkrok med ett både främlings- och kvinnofientligt parti får hon räkna med att kvinnor kommer att vända henne ryggen.

ARTIKELN HANDLAR OM