I dag känner vi bara sorg

Ingen kan mörda en svensk polis ostraffat

Det har sagts många gånger. När en mamma i Malmö 2019 mördades medan hon höll sitt barn i famnen. När den tolvåriga flickan ett år senare sköts ihjäl vid bensinmacken i Norsborg och vid så många andra tillfällen.

Nu måste det sägas igen. Våldet har gått för långt. Den organiserade brottsligheten måste stoppas.

Polisledningen kan ännu inte svara på om skotten på Hisingen i natt var avsedda för den polisman som dödades. Samtidigt som tankarna går till hans familj och arbetskamrater måste ändå mordet betraktas som ett angrepp mot hela samhället.

Mordet måste klaras upp

Att bruka våld mot en polis i tjänst är inte ett brott bland andra. Mitt i sorgen måste därför all kraft nu läggas på att mordet klaras upp och de ansvariga kan lagföras. Ingen, absolut ingen, ska inbilla sig att man kan skjuta mot en svensk polis och komma undan med det.

Bortom det blir tragedin i Göteborg samtidigt en påminnelse om att problemen med kriminalitet, våld, otrygghet och osäkerhet finns kvar. Inrikesminister Mikael Damberg brukar stolt peka på kurvor som visar att antalet fall av skjutvapenvåld minskar. Samtidigt fylls häkten och domstolar runt om i landet av gängkriminella som avslöjats, inte minst sedan krypterade kommunikationstjänster som Anom, Encrochat och Sky ECC knäckts av polisen.

Allt det där är bra. Damberg och polisen har anledning att vara stolta. Men inte nöjda, för att påminna om en gammal valparoll.

Problemen finns kvar

Narkotikahandeln fortsätter. Rekryteringen till de kriminella miljöerna också. Och våldet, kanske mer desperat än tidigare. Händelserna i går natt skulle kunna vara ett tecken på just det.

När de ansvariga för nattens mord är gripna, och de måste gripas, återstår det svåra jobbet. Kampen mot gängen kräver fler poliser och större befogenheter. Men det kräver också samarbete mellan myndigheter och en stenhård kamp mot prostitution och kriminalitet i till exempel välfärdssystemen och i arbetslivet.

Det är här och i narkotikahandeln maffian tjänar sina pengar.

Inte ens det kommer dock att räcka. Så länge fattigdomen fortsätter att växa kommer inga hårda tag i världen kunna skapa trygghet. Så länge elever i segregerade skolor ges sämre chanser än andra kan gängen fortsätta att värva nya rekryter.

Idag känner vi sorg över den polisman som miste livet i arbetet för ett tryggare samhälle. I morgon är det dags att ta itu med orsakerna till att det kunde hända.