Mejla

Zina Al-Dewany

Svenonius tycker att äldre ska få vänta

I Stockholm hamnar de sköra efter i vaccinkön

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vård efter behov ska gälla, men gäller det i region Stockholm?
Vård efter behov ska gälla, men gäller det i region Stockholm?

LEDARE

Vem ska få vaccinet först? Det är en fråga som ingen politiker behöver fundera över, eftersom riktlinjerna är tydliga: prioritera sköra äldre som löper högst risk att dö av virusinfektionen.

Men i Stockholm har man beslutat att göra på ett annat sätt.

I dag är det bara 30 procent av alla vaccinerade i regionen som äldre än 70 år. Trots att majoriteten som avlider i Covid-19 är just äldre.

Vård efter behov

Enligt hälso- och sjukvårdslagen är det vård efter behov som gäller, men i Stockholm har man återigen tänkt annorlunda.

Anna Starbrink (L) är sjukvårdsregionråd i Stockholm och ser inget fel med agerandet. ”Det är viktigt att ha vårdpersonal som kan ta hand om dem som drabbas, därför håller jag inte med om att det skulle vara fel”, säger hon till Dagens Nyheter.

Hon menar att problemet är att vaccindoserna varit så få till Stockholm. Men är det verkligen sant?

Inte enligt statistiken. Varje region får vaccindoser fördelat efter stor andel äldre som finns i regionen. Inte efter befolkningsstorlek. Och i Stockholm är relativt unga, vilket ger oss färre doser.

Det är ganska logiskt då Sverige valt prioritera just äldre först. Att Stockholm agerar annorlunda kan alltså inte skyllas på vaccinleveranserna. Det är ju bara här 70-plussare blivit nedputtade i prioriteringsordningen.

Samtidigt fortsätter den högst ansvariga politikern Irene Svenonius (M) att skylla ifrån sig, nu senast i Expressen. ”Det är inte viljan det är fel på, utan bristen på vaccin”.

Hur ska man prioritera?

Men är det verkligen fel att vaccinera personal som hanterar våra äldre? Enligt Folkhälsomyndigheten så kan även ”viss vårdpersonal” prioriteras.

Men i Stockholm har andelen ”viss vårdpersonal” blivit mycket högre än i övriga landet.

”Det verkar som att Stockholm prioriterat yngre framför äldre i mycket högre utsträckning än andra regioner” säger Clara Lindblom (V), tidigare äldreborgarråd till SVT.

Men Starbrink förstår inte kritiken. ”Vi har prioriterat en grupp som var viktig för oss, sjukvårdspersonalen”, svarar hon.

I den bästa av världar så ska ingen behöva vänta på vaccin och alla ska få skydd samtidigt. Men när det scenariot är långt ifrån verkligheten så måste man prioritera.

Hur viktigt det än är att vårdpersonal ska få sina sprutor så har de styrande i Stockholm prioriterat dessa framför en annan grupp: multisjuka äldre. Trots att risken för svår sjukdom och död ökar ju längre de får vänta på vaccin

Av: 

Zina Al-Dewany

Publisert:

LÄS VIDARE

Män som mår skit smittar hela samhället

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Vård & omsorg

Clara Lindblom

Storstockholm

Stockholm

Covid-19

Irene Svenonius