Mejla

Ingvar Persson

Efter corona måste alla få mer frihet

Hemarbete löser inte ett orättvist arbetsliv

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Om planerna från i vintras hade hållit skulle alla svenskar ha erbjudits vaccin den här veckan. Så blev det som bekant inte, men planerna för en mer normal vardag håller ändå långsamt på att ta form. Men att återvända till tiden före pandemin innebär faktiskt inte bara fördelar.

Nyligen kunde Sveriges Radio berätta att många stora svenska företag nu planerar vad som ska hända när myndigheterna lyfter rekommendationen att arbeta hemma om det går. Det kommer att bli stora förändringar för många. De arbetsgivare som svarat på radions frågor talar om flexibilitet, utökade möjligheter att välja var arbetet ska utföras och om att underlätta livspusslet.

Fattas bara annat, frestas man utbrista. På massor av arbetsplatser har de anställda visat att distansarbete fungerar, och att arbetsinsatsen inte handlar om att logga in på kontoret vid en viss tidpunkt varje dag. Videomöten och informationsutbyte i alla möjliga verktyg fungerar allt bättre.

Pengar att tjäna

Antagligen finns det också pengar att tjäna. Kontorslokaler i centrala lägen är dyrt. Om distansarbetet innebär att företaget kan sänka sina hyreskostnader borde aktieägarna jubla.

Alla tycks alltså bli vinnare. Nej inte riktigt alla. En väldigt stor del av den svenska arbetsmarknaden har inte påverkats av de senaste 15 månadernas undantagstillstånd. På sjukhus, i äldreomsorgen och i barnomsorgen har personalen fått gå till jobbet precis som vanligt. Samma sak gäller för alla som sköter våra transporter, som arbetar på verkstadsgolvet, med byggen, på krogen eller i butik.

I en undersökning från i vintras svarar nio av tio LO-medlemmar att de måste vara på jobbet för att kunna utföra sitt arbete.

I många fall är det samma personer som har de mest slitsamma jobben, de obekvämaste arbetstiderna och de lägsta lönerna.

Klyftorna ökar

Om inte deras arbetsplatser påverkas av slutsatserna efter pandemin kommer klyftorna i samhället att öka ytterligare.

Hemarbete är inte det enda sättet att underlätta för människor att få ihop kraven från familj, vänner och arbete. Vi vet till exempel att arbetstiden har betydelse. Arbetsplatser där man prövat kortare arbetstid visar ofta lägre sjuktal och högre effektivitet.

Vi vet också att inflytandet över den egna arbetssituationen gör skillnad. En rapport som nu har några år på nacken visade att var tredje kvinna i ett LO-yrke inte ens kunde ta en toalettpaus utan att be om lov.

Pandemin kommer att förändra arbetslivet. Men det kan inte stanna med fler videomöten och större flexibilitet för somliga.


Hur ska arbetslivet förändras efter pandemin? Har hemarbetet kommit för att stanna. Och vad ska hända med alla de arbetsuppgifter som faktiskt måste göras på plats?

Chatta med Ingvar Persson. Chatten öppnar klockan 9.00, men det går bra att ställa frågor redan nu.


Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Utan kroppsarbetare skulle ingenting fungera

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Arbetsmiljö

Arbetsmarknad