ÅSIKT

Assistanskrisen måste lösas nu

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: ANNA TÄRNHUVUD AFTONBLADET 85705

avIngvar Persson

LEDARE

Sjuka och deras anhöriga har försökt göra sig hörda i åratal, men nu varnar till och med Försäkringskassan för resultatet av nerdragningarna i den personliga assistansen. I ett brev till regeringen skriver man att konsekvenserna kan bli “svåröverskådliga”.

Ett stark uttryck när det kommer från en myndighet.

Bakgrunden är en dom från i somras som ytterligare begränsar rätten till stöd för det som kallas väntetid och beredskap. Det gäller till exempel hjälp på nätterna, som förstås blir omöjligt att lösa utan väntan eller beredskap.

Omöjligt med assistans

Enligt Försäkringskassan kan det handla om vardagen för ungefär 6 000 mycket sjuka personer.

“Snart blir det inte möjligt att ha assistans överhuvudtaget”, säger ordföranden för organisationen Rörelsehindrade barn och ungdomar, Maria Persdotter.

Enligt Försäkringskassans ledning har tjänstemännen inte något annat alternativ än att följa domstolens beslut och dra in stödet. Och det trots att resultatet kommer att bli förödande för andra statliga myndigheter, kommunernas socialtjänst och - framför allt - för de sjuka och deras familjer.

Politiskt ansvar

Ansvaret för de regler enligt vilka domstolarna dömer och myndigheterna fattar sina beslut ligger sist och slutligen hos politiker, inte minst regeringen. Och därifrån har beskeden hittills nästan bara handlat om att spara pengar, trots att konsekvenserna ofta blivit orimliga.

Möjligen kan det bli annorlunda nu, när varningen kommer till regeringskansliet på officiellt myndighetspapper.

Försäkringskassans chef, Ann-Marie Begler, uppmanar i alla fall barn- och äldreminister Åsa Regnér att behandla frågan med förtur.
Det finns ingen tid att förlora. Assistanskrisen måste lösas nu.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.