Anders Lindberg

Rika får miljarder i sänkt skatt - varje år

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ur skattesynpunkt är Sverige extremt. Sedan 2005 har vi avskaffat fastighetsskatten, förmögenhetsskatten, arvs och gåvoskatten och sänkt bolagsskatten. Vi har gjort det billigare att äga och ärva - en omfördelning som nästan uteslutande gynnar de rikaste i samhället.

– Inget land har gått så resolut fram när det gäller att avskaffa kapitalskatter. De flesta europeiska länder har någon form av skatt på förmögenheter eller arv, säger Erik Sandberg, författare till boken ”Jakten på den försvunna skatten”, till tidningen ETC.

50 miljarder per år

Enligt ETC förlorar statskassan omkring 50 miljarder på de sänka skatterna på ägande - varje år. Det är lite mer än hela försvaret.

Tidningen har under några dagar granskat vad som bäst skulle kunna beskrivas som en form av modernt skattefrälse. De superrika vill inte betala.

Ett exempel är Antonia Ax:son Johnsson, ägare till bland annat lågpriskedjan Willys. Johnsson har inkomster på 5,4 miljoner kronor i månaden men betalar bara 18 procent i skatt. ETC jämför med kassörska Lilian, 67, som tjänar omkring 30 000 kronor i månaden. Hon betalar 23 procent i skatt.

Riggat skattesystem

Orsaken till att en mångmiljardär betalar lägre andel på sina inkomster i skatt är att systemet är riggat för att gynna redan rika.

Ägande beskattas lågt eller inte alls - arbete beskattas relativt högt.

Det är i Sverige mer lönsamt att ärva pengar än att arbeta ihop dem. Resultatet är att de förmögna blir allt rikare och att klasskillnaderna ökar. För en person från arbetareklassen eller medelklassen är det i dag i stort sett omöjligt att ”arbeta sig upp” till de nivåer det handlar om.

Däremot får alla dela på kostnaderna av skattesänkningarna i form av sämre välfärd och åtstramningar i trygghetssystemen.

Krävs mod

En sak borgerligheten har lyckats med i samhällsdebatten är att göra det nästan omöjligt att ifrågasätta skatteuttaget. Fastighetsskatt eller förmögenhetsskatt ses som politiskt omöjliga.

Men egentligen tycker nog få att det är rimligt med riktade skattesänkningar till rika människor - oavsett vilken retorik det motiveras med.

I höst kommer borgerligheten att ta strid för de så kallade 3:12-reglerna som gör det möjligt för företagare att få lägre skatt och mot att fler ska betala högre skatt.

Det handlar egentligen inte om så stora summor men språkbruket är redan hysteriskt. Det krävs stort politiskt mod att stå på kassörskan Lilians sida och inte på Antonia Ax:son Johnssons.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN