Fram med pengarna

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Sverigedemokraterna är enda partiet som sluter upp bakom Moderaterna”

Foto: Illustration: Robert Nyberg

Ingen vet om oljefamiljen Lundin sponsrar Moderaterna. Ingen vet om höga kärnkraftschefer, rika grevar eller porrklubbsägare ligger bakom den borgerliga valframgången.

Ingen kan påstå det, men ingen vet heller säkert.

Moderaterna vägrar nämligen envist att offentliggöra vilka som bidrar till det moderata partiets framgångar. Senast i går förklarade Fredrik Reinfeldt att Moderaterna inte ändrat ståndpunkt.

– Vår uppfattning är fortfarande att vi inte vill vara med om att röja den svenska valhemligheten, sa han till TT.

Han menar att de som stödjer Moderaterna kanske inte vill gå ut med det i offentligheten – vilket i och för sig kan vara förståeligt.

Stopp för offentligheten

Men i Europa är att det förutom Sverige bara San Marino, Schweiz och Malta som inte kräver att partierna ska redovisa sina bidrag. Europarådets enhet mot korruption har begärt att även Sverige ska lagstifta om öppen redovisning av finansiärer och bidragsgivare.

Sverige är ju annars ett öppet land där offentlighetsprincipen och meddelarfriheten gör att till exempel vi journalister kan granska makthavarna. Men när det kommer till de moderata pengarna är det tvärstopp.

80 miljoner i anonyma bidrag

Moderaterna väljer att redovisa dem i klump och under 00-talet har man tagit emot runt 80 miljoner anonyma kronor. De pengarna kan visserligen vara överskickade utan villkor, men Fredrik Reinfeldt har svårt att hävda att vi bara ska lita på honom. Särskilt efter den senaste månadens avslöjanden om partisekreteraren Sofia Arkelstens franska resa. Shell betalade och Shell omnämndes i både blogg och riksdagsstol.

I sammanhanget var det kanske en liten resa, men världen över ser vi hur kapitalstarka intressen köper politiker och politiska beslut. Varför skulle Sverige vara det enda land där korruption inte förekommer?

Det är nu bara Sverigedemokraterna som sluter upp bakom Moderaterna. Frågan är givetvis vilka krafter som finansierade rasisternas marsch in i riksdagen?

Dags att visa pengarna

Så Jimmie Åkesson och Fredrik Reinfeldt, det är dags att lägga upp pengarna. Fram i ljuset med bidragsgivarna.

I går beslutade riksdagen att sänka gränsen för personval. Då blir det lättare för en enskild politiker att komma in i riksdagen, men också ännu lättare att köpa den politikern.

Den 8:e december behandlas partistöden i riksdagen, Fredrik Reinfeldt har 14 dagar på sig att krypa ur det obehagliga sällskapet.

EF

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.