Mejla

Eva Franchell

Fortsätter ni att skydda SD?

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Frågan är vem som betalar för Sverigedemokraterna. Vilka krafter ligger bakom det främlingsfientliga intåget i den svenska riksdagen?

Något vet vi, Sverigedemokraterna har tagit emot bidrag från det franska nationalistpartiet Front National. Enligt tidningen Expo har bidrag också kommit in från den belgiske rasisten Bernard Mengal och från miljonären Lars Erik Aldin, som har ett långt förflutet i närheten av olika ”nationella” grupper.

Det har spekulerats mycket kring Sverigedemokraternas kopplingar till nazistiska organisationer. Follow the money, brukar vi journalister säga. Följ pengarna så får du veta sanningen.

Men i Sverige går det inte att följa några pengar. Här lägger allianspartierna locket på – ivrigt påhejade av Sverigedemokraterna själva.

Det handlar alltså om partibidragen, de hemliga donationerna till de politiska partierna. Hittills är det bara oppositionspartierna som öppet deklarerat var deras pengar kommer ifrån.

Trycket på den tigande alliansen har dock ökat. Europarådets enhet mot korruption har kritiserat Sverige, precis som antikorruptionsorganisationen Transparency International.

I valrörelsen lovade både Centerpartister och Folkpartister att verka för full offentlighet. Folkpartiet skrev till och med i sin rapport om partibidragen att det är ”otillfredsställande att finansieringen av Sverigedemokraterna är okänd”.

– Vi tror att det skulle vara bra för hela alliansen om vi visar att vi står för öppenhet, sa Centerns tillträdande partisekreterare Michael Arthursson härom dagen.

Oppositionen har motionerat för offentliga partibidrag. Frågan kommer nu att avgöras i riksdagen och centerpartister och folkpartister ställs på hårda prov. I veckan slogs de fortfarande för offentligheten i KU-förhandlingarna. Det gick så bra att till och med Tuve Skånberg gick ut och basunerade att Kristdemokraterna ”driver på”.

Men så kom kontraordern från Rosenbad. Finansieringen ska förbli hemlig.

Men sista ordet är inte sagt. På tisdag kommer KU att ta ställning och veckan därpå kommer partibidragen upp i kammaren.

Hur kommer ni då att rösta, Åsa Torstensson, Allan Widman och Johan Pehrson? Vill ni verkligen fortsätta att skydda Sverigedemokraterna?

avEva Franchell

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM