ÅSIKT

Nu ska Borg spara på barnfamiljerna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Gustav Gräll
oroligt Moderaterna vill fortsätta sänka skatten – något som främst borde oroa Sveriges barnfamiljer. Bilden är tagen vid ett annat sammanhang.

8 SEPTEMBER 2010. Välfärden

Visst har de ljusblå affischer och visst har de rört sig mot mitten. Men bara för att de inte är samma-gamla-moderater, betyder det inte att de har slutat vara

moderater. Enligt Sven-Olof Lodin, professor i finansrätt, har ingen annan regering i ett rikt demokratiskt land på så kort tid genomfört en lika stor sänkning av inkomstskatterna.

Inga mirakel

Skattesänkningarna har hittills främst betalats genom hårdare tag mot sjuka och arbetslösa. Om folk får mindre pengar blir de genast friska och anställda! Miraklet har dock uteblivit och nu finns det inte mycket mer pengar att hämta ur socialförsäkringarna. Det är skola, vård och omsorg som står på tur.

Lärartätheten sjunker i hela landet. Barngruppernas storlek växer på förskolorna i Stockholm. 24 000 jobb har hittils försvunnit i välfärden. Moderaterna vill emellertid fortsätta sänka skatten och det borde oroa främst Sveriges barnfamiljer.

Blir billigare

Skatter finns inte för att jävlas med människor. Skatter finns för att saker och ting kostar och för att de blir billigare om vi finansierar dem gemensamt. Utan barn kan man kanske inbilla sig att man klarar sig på sitt jobbskatteavdrag men så snart man bildar familj blir det annorlunda.

Dagis, fritids, barnavård, mödravård och tandställning. 83 000 kronor kostar det att ha ett barn i grundskolan i ett år,

92 000 kronor när han eller hon börjar gymnasiet. Ett välfungerande samhälle är inte gratis.

Enligt en undersökning som SKL har gjort tror de flesta svenskar att mindre än hälften av kommunernas och landstingens utgifter går till vård, skola och omsorg. I själva verket är siffran 90 procent. Anders Borg pratar om ”välfärdens kärna” som om det fanns en massa onödigt slafs att skala bort. I själva verket är kärnan i princip hela frukten. Någon verklig frukt som har den här typen av proportioner kan Aftonbladets ledar­sida inte komma på utan vi lämnar det där med nya fruktmetaforer åt Anders Borg. Så här ser det helt enkelt ut.

Helhetsbilden saknas

Med elva dagar kvar till valet fylls tidningarna med reportage om vilka ­grupper som tjänar på olika förslag. Samtidigt saknas ofta helhetsbilden. Moderaterna skräms med enskilda skatter, samtidigt

visar siffror från Riksdagens utredningstjänst att 9 av 10 skulle få mer i plån­boken nästa år med Socialdemokraterna (om man jämför med 2010). Sådan är hel­heten och det är trots allt helheten som kommer kännas. Den och det långa perspektivet: Vilket samhälle vill vi ha?

KK