ÅSIKT

Sätt ner foten, EU

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

”EU bör gå från ord till handling. Inte till handlingsprogram.”

Foto: DEMOKRATI? Diktaturen Vitryssland har utåt tagit små steg mot demokratisering. Men Alexander Lukasjenko gav sig själv närmare 80 procent av rösterna i valet och massarresterade de som protesterade, bland annat sju av sina motkandidater. OBS! montage.

Inför det vitryska presidentvalet i söndags fanns positiva tecken. Men valet slutade med att diktatorn Alexander Lukasjenko gav sig själv närmare 80 procent av rösterna och lät arrestera, bland andra, sju av sina motkandidater.

Utrikesminister Carl Bildt kallade det ”oacceptabelt övervåld” och krävde att de fängslade skulle släppas. Även EU:s utrikespolitiske talesperson Catherine Ashton var tydlig i sitt fördömande.

Det är bra. Och måste följas av handling. Uppenbart är att Bryssel, såväl som Stockholm, bör göra mer än hittills.

Vitryssland måste få chans att bli en del av Europa igen.

Sanktioner mot Lukasjenko

EU har haft en dialog med Vitryssland sedan 2008, samtidigt som relationerna mellan Ryssland och Vitryssland försämrats. Vissa riktade sanktioner mot diktatorn personligen och hans närmaste krets har frusits. Vitryssland har i sin tur tagit små steg mot demokratisering.

I efterhand blir intrycket att Lukasjenko har spelat ut EU och Ryssland mot varandra.

Mer brutalt än väntat

Människorättsgrupper har kritiserat trovärdigheten i demokratiseringen. Men inte ens de förutspådde regimens brutalitet. Och den är svår att förstå. Lukasjenko gav sig själv närmare 80 procent av rösterna. Den främste utmanaren fick 2,5 procent. Varför denna reaktion?

Kanske sneglar regimen i Vitryssland mot länder i närområdet, som Ukraina och Serbien. Där har diktatorer fallit efter folkliga protester mot just fuskval. Där fanns dock fungerande ungdomsrörelser och en mer samlad opposition av ett slag som saknas i Vitryssland.

EU-kretsen bör hjälpa den vitryska oppositionen och understödja framväxten av sådana ungdomsrörelser som bidrog till att fälla regimerna i Serbien och Ukraina. Då krävs resurser, utbildning och erkännande i väst.

Inreseförbud för diktatorn

Bristen på fria medier och fri opinionsbildning är det kanske största demokratiska problemet i Vitryssland i dag. Fria medier, särskilt radio och internet, kan understödjas utifrån. Här bör EU spela en aktivare roll.

De visumregler som i dag begränsar vitryssars möjlighet att resa bör ses över. En intressant idé vore inreseförbud för diktatorn och hans närmaste krets, men visumfrihet för övriga vitryssar. Det leder till öppenhet och fler kontakter över gränserna.

Sverige kan bidra genom att utöka demokratibiståndet till partier, organisationer och fria fackföreningar. Det bygger långsiktig förändring underifrån.

EU måste nu gå från ord till handling, inte bara till handlingsprogram.

AL