Helle Klein

Nya moderaternas iskalla förljugenhet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Årets upplaga av Almedalen går till historien. Valrörelsens nerv satte sin prägel på debatterna i början av veckan men arbetsmarknadsminister Littorins plötsliga avgång i onsdags fick politikerkollot i Visby att bli hetare än brukligt.

När Aftonbladet sedan kunde avslöja den egentliga anledningen till ministerns avgång nådde Almedalen kokpunkten. Valrörelsen kommer hädanefter inte att vara sig lik.

Littorin-affären har hittills haft ett märkligt förlopp. Det som i onsdags såg ut att vara en mänsklig reaktion från en hög politiker som inte stod ut i medialiseringen utan ville skydda sina barn förvandlades till en sjaskig historia om ännu en maktens man som ägnat sig åt sexköp.

De medier som ministern (påhejad av politiker från både alliansen och oppositionen) anklagade för att inte förstå etikens gränser visade sig just vara de som höll sig till etiken.

Aftonbladet valde att vänta med publiceringen om Littorins påstådda sexköp dels på grund av hänsyn till en man som känslosamt talat om sin svåra vårdnadstvist, dels på grund av att ge den utpekade chans att i lugn och ro kommentera eller rakt av dementera.

Det är en exceptionell hänsyn till en hög politiker. En politiker som visade sig kunna ljuga hela svenska­ folket inklusive journalistkåren rakt i ansiktet och till på köpet använda sina barn för denna lögn. Vem var det som höll sig till etikens gränser?

Littorin är borta från makten. Det som hänt är en tragedi och det finns ingen anledning att slå på en som redan ligger. Så länge Littorin inte öppet berättar sin version lär dock affären för hans del leva vidare. Det borde någon klok vän tala om för honom.

Han tycks dock inte ha så många vänner just nu. Nyss tillhörde han den innersta kretsen av de nya moderaterna. I dag vill ingen kännas vid honom. Det kallas visst krishantering men utstrålar en iskall cynism från ett parti som bara tänker på makten.

Littorin är borta men stats­minister Reinfeldt är kvar. Han visste redan i tisdags att den egentliga anledningen till att Littorin ville avgå var Afton­bladets uppgifter om det påstådda sexbrottet. I fyra dagar har han låtsats som inget och medverkat till att sprida lögnen om att vårdnadstvisten var avgångsorsaken.

Går det att lita på statsministern efter detta? Har han rent av vetat en längre tid? Har han skyddat en brottsling?

Reinfeldts presskonferens i lördags klargjorde ingenting. Han bara sa att Littorin till honom sagt att Aftonbladets uppgifter inte stämmer. Men vad anser han själv? Om han tror på sin partikamrat skulle han väl säga det och bestämt avvisa mediauppgifterna? Om han inte tror på honom skulle han väl lika bestämt ta avstånd från det eventuella brottet och tala engagerat mot sexköp?

Moderaterna har problem med de kvinnliga väljarna som hellre röstar rödgrönt. Partiet har velat visa upp en radikalare jämställdhetsprofil. Finansminister Borg kallar sig feminist och jusititieminister Ask vill skärpa sexköpslagen.

Littorin-affären visar snarare att de nya moderaternas signum är förljugenhet.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN