The Blues Brothers

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SOM PÅ FILM  Reinfeldt och Borg som ”Blues Brothers”.
Foto: Bilden är ett montage
SOM PÅ FILM  Reinfeldt och Borg som ”Blues Brothers”.

LEDARE

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg - två män med en mission. Och bara en mandatperiod på sig. Ingen kan anklaga statsministern för att inte veta vad han vill. Reinfeldt och Borg regerar landet med ett anslag som hämtat ut kultfilmen The Blues Brothers : ”We won’t get caught. We’re on a mission from God.”

Regeringen har definierat ett tydligt uppdrag åt sig själv: försämrade trygghetssystem ska finansiera skattesänkningar som ökar skillnaden mellan att ha och att inte ha ett jobb. Otrygga människor söker många jobb och många jobbansökningar är tänkt att automatiskt förvandlas till en anställning.

Gillar inte utredningar

John Maynard Keynes sa att det inte finns något som politiker hatar mer, än att vara välinformerade; det gör processen att fatta beslut så mycket svårare. Att Fredrik Reinfeldt ogillar utredningar visste vi långt innan han i veckan föraktfullt fnös om att man ju inte kunde vara en ”utredningsregering”. Tanken att stora förändringar av trygghetssystemen bör förberedas och genomföras i dialog med med många samhällsintressen, det tilltalar inte statsministern.

”Kritik är oundviklig”

I rasande fart reformerades a-kassan för att få fram pengar till skattesänkningar. Det innebar höjda avgifter och en mycket kraftigt minskad anslutning. Men fort gick det! De nya sjukreglerna fick oförutsägbara och absurda konsekvenser. ”Människor kommer i kläm. Det är så att säga nästan oundvikligt i varje samhällsförändring”, menade statsministern. I gårdagens partiedardebatt sa han att ”kritik från media är oundviklig”, men kritiken har framförallt kommit från remissinstanser och hade regeringen lyssnat, hade folk kommit mindre i kläm.

Samtidigt har över 70 regelförändringar genomförts av skatterna och skattelandskapet blir allt svårare att förstå. Finanspolitiska rådet skrev i sin årsrapport 2008 att ”vi tror att regeringen kommit nära – eller rentav överskridit – den punkt där selektiva skattesänkningar kan ha negativa nettoeffekter på den samhällsekonomiska effektiviteten”.

”Koka fisk”

På alla dessa områden, a-kassan, skatterna och socialförsäkringarna, hade vi behövt stora utredningar för att hitta hållbara lösningar. Men regeringen verkar övertygad om att den själv besitter all kunskap som behövs.

”Att regera ett land är som att koka en liten fisk – ta det försiktigt”, manade den kinesiske filosofen Lao Tzu för 2 500 år sedan.

Där har bröderna Blues – Reinfeldt och Borg – något att fundera på.

KK

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.