Mejla

Ingvar Persson

Ingen resa till det ljuva livet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I dag åker ordföranden i fackförbundet Kommunal, Ylva Thörn, spårvagn – i Norrköping. Nästan som när bygdens son Plura sjunger om 3:ans spårvagn genom ljuva livet.

Ylva Thörn tar inte treans spårvagn. I stället är det en gammal vagn som plockats fram för att fira att det gått 100 år sedan just spårvangsförarna i Norrköping organiserade sig fackligt. Det blev grunden för vad som i dag är Sveriges största fackförbund.

Det blev också, kanske lite otippat för spårvagnsförarna 1910, starten för landets viktigaste jämställdhetsrörelse. Åtta av tio medlemmar i Kommunal är kvinnor. Ofta lågavlönade, många gånger med tunga arbetsuppgifter och alltid nödvändiga för att välfärden ska fungera.

Någon ”resa genom ljuva livet” är det inte, vare sig för medlemmarna eller organisationen. Kommunal firar sitt jubileum samtidigt som LO-tidningen räknat samman medlemsutvecklingen i LO:s förbund. Dyster läsning.

Kommunal tappade drygt 4?000 medlemmar. Då klarade sig förbundet ändå bättre än de flesta andra. De senaste åren har varit hårda för fackföreningsrörelsen.

Kommunal är motorn i arbetet för kvinnors rätt till lika lön för likvärdigt arbete. För sju år sedan ledde Thörn själv den största strejken i förbundets historia, bland annat just för kravet på höjda lägstalöner.

Kravet att de lägst avlönade kvinnorna ska prioriteras går igen också i den avtalsrörelse som just nu pågår.

Statsminister Reinfeldt och den moderata partisekreteraren Schlingmann har noterat att de som bygger välfärden är missnöjda. ”Medarbetarnas känsla av att lönen inte motsvarar arbetsinsatsen eller ansvaret”, skrev de i går i Dagens Nyheter.

Slutsatsen blir dock inte att uppmuntra till fackligt arbete eller högre lönekrav. I stället lovar de båda moderaterna ytterligare sänkta skatter. Hur det ska förenas med rimligare löner i offentligt finansierad verksamhet framgår inte riktigt.

Att överlåta kampen för en rättvis ersättning till de som arbetar i välfärden på de nya moderaterna är med andra ord knappast aktuellt. Kommunals uppdrag är lika viktigt som någonsin. Kraven på låglöne- och kvinnosatsningar kommer att bli en av de svåraste frågorna under vårens förhandlingar.

En hundraårig spårvagnsresa fortsätter.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ingvar Persson