Zina Al-Dewany

Bilden av moderat vänskapskorruption

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholms län.
Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholms län.

Ulf Kristersson, Filippa Reinfeldt och Irene Svenonius ler glatt in i kameran under en vintermiddag i Täby. Bilden förevigas på Reinfeldts instagramkonto. De ser ut som ett gäng som ställer upp, täcker upp och backar varandra, oavsett vad som händer.

Bilden är från 2017. Utanför haglar skandalerna, men det här gänget ser ut som att de inte kunde bry sig mindre. Ett rekorddyrt sjukhus som inte är byggt för patienter och en politiker som inte vill utreda upphandlingschefen – eftersom det är hennes make. Skandalerna kring Stockholms läns landsting känns allt mer tagna från handlingarna i en maffiafilm. Därtill utreds Nya Karolinska i dag för vållande till annans död.

En grymt bra fredagsmiddag.
En grymt bra fredagsmiddag.

En tillbakablick

Allting började för tolv år sedan.

2006 blev Filippa Reinfeldt vald till sjukvårdslandstingsråd i Stockholm. Hon satt kvar till 2014 och hann under tiden göra den kanske sämsta upphandlingen i Sveriges historia: Nya Karolinska Solna. Upphandlingsmodellen bakom Nya Karolinska är sedan länge utdömd i Storbritannien eftersom sådana sjukhusbyggen blir minst 70 procent dyrare.

Inte ens Anders Borg tyckte att det verkade vara en klok affär. Moderaterna i landstinget lyssnade inte, utan passade samtidigt på att privatisera Stockholms sjukvård till den grad att den nu är Sveriges dyraste, utan att vara den bästa. När Filippa Reinfeldt lämnade politiken välkomnades hon direkt till en chefsposition hos ett gäng som varit tacksamma för hennes privatiseringspolitik – vårdföretaget Aleris.

Skandal efter skandal

Sedan Irene Svenonius tillträdde som högst ansvarig politiker i landstinget i början av 2017 har granskande journalister knappt hunnit täcka alla skandaler. Utöver de saftiga konsultfakturorna för Nya Karolinska så visar det sig att Svenonius själv har ett aktivt konsultbolag som hon äger med sin make Jan Svenonius – samma make som var upphandlingschef på Karolinska.

Irene Svenonius satte stopp för en granskning av upphandlingarna, utan att nämna makens roll. Här kan man tro att Irene Svenonius är bränd som politiker, men Moderaternas partiledare Ulf Kristersson uppskattar henne. Han väljer därför att lyfta Svenonius till Moderaternas partistyrelse och låter henne bli en av frontfigurerna i valet 2018.

Landets förebilder

Signalen han skickar är tydlig: ett skandalbygge och en sönderprivatiserad vård i huvudstaden ska bli hela landets förebild. Får han styra Sverige är det inte otänkbart att hon blir sjukvårdsminister.

Sverige är det mest korrupta landet i Skandinavien, enligt antikorruptionsorganisationen Transparency International. Enligt dem är korruption "missbruk av förtroendeställning, för egen vinning eller vänner och bekanta".

Ungefär så skulle man kunna beskriva en betydande del av verksamheten för några av de moderater som styrt Stockholms vård i över ett decennium.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.