Du har rätt att få komma

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Andreas Hillergren / AFTONBLADET / 7560

Idag är det Internationella Orgasmdagen, och det är inget snack om att kvinnors rätt att komma är politik. Kvinnors njutning har långsamt tvingats upp på agendan, i takt med att maktfördelningen i samhället blivit mer jämlik.

År 1971 hade 41 procent av de 70-åriga kvinnorna aldrig upplevt en orgasm. Idag har den siffran krympt till 6 procent. Alla satsningar på forskning, upplysning, frigörelse och kvinnokamp för sexualiteten har gjort skillnad för kvinnors möjlighet till fyrverkerier av njutningspirr.

Men klimaxfrågan är fortfarande inte jämställd, visar studier. Varannan kvinna har fejkat orgasm. I heterosexuella relationer får 95 procent av männen orgasm nästan varje gång de har sex, jämfört med 65 procent av kvinnorna. Kvinnor är bättre på att få andra kvinnor att komma. Bland homosexuella kvinnor är motsvarande siffra 86 procent.

Spara pengar – på bra sex

Sexlivet kan låta som en privat fråga, men det gör skillnad för samhället i stort, slår sexinspiratören Marika Smith fast. Hon föreläser och håller kurser, och ser vilka frågor många par brottas med.

– Studier visar att om man är nöjd med sitt sexliv, så påverkar det den övriga hälsan positivt. Där finns det massor av pengar att spara.

Möjligheten till bra sex ser olika ut i landet – på vissa håll har man kommit längre genom att inkludera sexologi.

– En sexolog kan ge råd vid lustproblem, när det kommer till att bearbeta övergrepp, få hjälp med fysiska prestationsproblem och massor av annat, och det i sig skulle spara in pengar på psykvården. Jag tror till och med att självmordsstatistiken skulle minska om man satsade mer i den här frågan, säger Marika Smith.

Får inte vara en klassfråga

Tillgången till sexologisk kompetens får inte bli en klassfråga. Den rödgrönt styrda staden Malmö är ett exempel på där man går i framkant.

– I Malmö landsting ingår sexologi i den offentliga vården. Så du kan boka det till samma taxa som ett vanligt läkarbesök. Det ska ju inte vara en liten klick som har råd med bra sex, säger Marika Smith.

– Att satsa på sexologi inom landstingen sänder ut en signal att det här är viktigt.

Sexualiteten påverkar alla människor, oavsett läggning. På så sätt gör politik skillnad ända in i sovrummet. Frågan är bara – vågar politikerna satsa?

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.