Mejla

Pernilla Ericson

Förakt för svaghet har blivit rumsrent

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den 8:e augusti mördades ”Gica”, 48, i  en park i Huskvarna.
Den 8:e augusti mördades ”Gica”, 48, i en park i Huskvarna.

LEDARE

”De valde åtminstone rätt person att ha ihjäl” skrev man om Gica på Flashback.

Attitydförändringar i ett samhälle kommer långsamt, smygande. Det handlar om synsätt, hur vi pratar om människor. Den 8:e augusti mördades Gheorge ”Gica” Hortolomei-Lupu, 48, i Huskvarna. Han var rumän, pappa, före detta typograf, och försörjde sig de senaste åren på diverse ströjobb och genom att tigga. En liten grupp tonåringar misstänks ha misshandlat Gica till döds. Enligt uppgifter till Aftonbladet skröt de misstänkta pojkarna om vad de gjort för sina vänner. Ett mord som ska ha föregåtts av en lång period av trakasserier. “Råttan”, kallade ungdomarna honom. Nattetid sökte de upp skjulet där Gica sov, sparkade på de tunna väggarna, skrattade och härmade honom när han bad dem att sluta. Filmade honom. Ekot och P4 Jönköping har besökt Huskvarna, pratat med invånarna där. Fram träder bilden av barn som plågar en fattig, utsatt människa.
”Jag tror att det kan vara mycket hat inblandat i det här mordet, på grund av att det var en tiggare som blev mördad”, säger 14-årige lokalbon Emanuel. ”Jag tror jag vet vem som blev mördad, och han var en schyst person. Han brukade hälsa och vi pratade lite med honom då och då.”

Hatiska kommentarer

Trakasserierna upphörde inte vid Gicas död, rapporterar Ekot och P4 Enköping. Inlägg om Gica på en lokal facebooksida måste plockas ner efter hans bortgång, eftersom det fylldes av hatiska kommentarer. På Flashback är tongångarna om Gica ännu hårdare. ”De valde åtminstone rätt person att ha ihjäl”, ”Dessa krakar ser ut som en blandning av kackerlackor och råttor”.
“Parasiter”, “avelskossor”, “apungar”.
Förändring kommer gradvis. För att en människosyn ska slå rot på bred front, så måste den sanktioneras uppifrån. Det sker i Europa, och det sker i USA.
"Deportera packet till deras sophögar till länder" skrev Sverigedemokraten Jacob Hagnell, invald som nämndeman i Södertörns tingsrätt, om Rosengård. Han är bara en i mängden av SD-politiker som avslöjats med att sprida hatiska budskap på rasistsajter. Det är forum som strösslar ut inlägg när brott begås av förövare med utomnordisk bakgrund, men omedelbart tystnar när förövaren visar sig ha svenskt ursprung. Det är sajter som oavsett samhällsproblem kan peka på en syndabock: invandrare.

En mörk bild av Sverige

I helgen publicerade Dagens Nyheter en granskning som visar på det enorma genomslaget för högerpopulistiska sajter på Facebook, de är rentav dominerande. Sidorna heter saker som Politiskt Inkorrekt, Sverige Tillsammans, Skurtposting och Politikfakta, och de sprider en alarmistisk bild av Sverige. Inläggen är ofta främlingsfientliga och ibland öppet antisemitiska. Bara under augusti 2018 fick Politiskt Inkorrekt över 314 000 interaktioner på Facebook. Ett typiskt budskap är “Fortsatt massinvandring med samtliga partier utom ett.” På en bild ikläs Annie Lööf slöja – och får loggan “Shariapartiet”. På en annan bild stämplas rapparen Silvana Imam med ordet “Vänsterbliven”. Inläggen kommenteras med “Vilket pack vi har släppt in i landet” och “Dom skyldiga äro Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven landsförrädare”.
Efterdyningarna av mordet på Gica är ett samhälle i chock, och ett land som frågar sig: Hur kunde det hända? Men det är inte första gången vi haft anledning att ställa frågan.
2014 avled en man i sviterna av en brand i ett romskt läger i Högdalen. Fyra skjul brann ner. På Flashback hade lägret kartlagts med bilder, kartor och filmer. "Bränn ner skiten" skrev en person. "Sten, kniv, molotovcocktail eller kalashnikov spelar ingen roll – jag tänker applådera alla och envar som drar sitt strå till stacken”, skrev en annan.
Förakt för svaghet kommer bit för bit. En långsam förskjutning i hur man pratar om människor, som sipprar in vid fikabordet på jobbet och vid middagsbordet i samtalet med barnen.

“Alla flyktingar som kommer hit är kriminella”, säger en kollega till min vän vid eftermiddagsfikan på jobbet. “Du är galen som inte röstar på SD”.
Min vän är tyst en stund. Sedan svarar hon:
“Min mamma var flykting.”

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

Efter sin död blir tiggaren människa

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på hemlöse Gica

Sociala medier

Huskvarna

Högdalen

Samhälle

P4 Jönköping

Näthat