Mejla

Pernilla Ericson

Kvinnors nödrop om mansbebisar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det är lätt att tro att arten är utdöd, men ett instagramkonto ger brännande bevis på att den lever. Kontot heter @mansbebisar. Dit mejlar kvinnor nödrop ur vardagen. Vittnesmål om män som är som hjälplösa bebisar, och med varm hand överlåter hushållssysslor åt kvinnorna. “Min sambo på 36 år låter mig sköta allt i hemmet. Han sitter vid datorn och vill ha macka medan han spelar.” “Mitt ex flyttade direkt hemifrån sin mamma hem till mig, därav blev jag hans nya mamma.” “Mitt ex gjorde aldrig sysslor hemma, trots att han bara var i skolan två timmar om dagen. Han trodde att lägenheten städade sig själv.” “Han: “Älskling, borde inte barnen gå och lägga sig nu?” Mannen som sätter blommorna i vas, men lämnar åt kvinnan att hälla i vatten: "Du är mycket bättre på blommor än jag."

Blev likvärdiga föräldrar

Mansbebisen brukade vara kutym. Fadern som kom hem efter jobbet, togs emot av den ömma modern, slängde sig på kökssoffan med tidningen – en sköld mot verkligheten – och såg endast upp för att fråga ‘När är maten klar?’”. Under tiden for kvinnan runt som en virvelvind, plockade, städade, lagade mat, parerade barn på väg mot ugnsluckan.
Den som brukar fnysa “Det spelar ingen roll vad jag röstar på, det gör ingen skillnad”, har här ett makalöst exempel på att politik gör skillnad ända in i familjens innersta rum. Få saker har gjort så stor skillnad för kvinnans frigörelse som den kvoterade föräldraförsäkringen. Plötsligt skulle män vara hemma med sina barn, betraktas som likvärdiga föräldrar, lära sig sköta hushållet. Få saker har gjort så stor skillnad för kvinnors lönenivå. Föräldraledigheten är fortfarande det som påverkar kvinnors löner mest.

En utmattad projektledare

Det är lätt att frusta och fnysa av skratt åt mansbebisen. Mannen som ropar från köket “Har vi smör?”. Kvinnan som ropar från övervåningen “Är det inte i kylskåpet?” Mannen som svarar “Jag vet inte, jag har inte kollat”. Det är komiskt. Men däri finns också nattsvart allvar. Kvinnan som tvingas ta på sig projektledarrollen i hemmet. Är gympapåsen packad? Är födelsedagspresenten inköpt till kalaset? Behöver barnen nya gummistövlar? Det avspeglar sig i sjukskrivningarna. Risken att bli sjukskriven för psykisk ohälsa är 28 procent högre för kvinnor än för män. Den typiska patienten på landets stressmottagningar är en kvinna i 40-årsåldern. En undersökning visar att mäns stressnivåer sjunker när de kommer hem från jobbet. Kvinnors stressnivåer sjunker först vid 22–23-tiden.

Trots att vi vet hur det faktiskt ser ut, så vill högerpartier motarbeta den viktiga utvecklingen. Förslaget att öka pappamånaderna från tre till fem stoppades av samtliga borgerliga partier och Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna vill nu kasta tillbaka Sverige i forntid och avkvotera föräldraförsäkringen.
Mansbebisar borde vara en utdöende art. Politik kan avgöra om de kommer att frodas.

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

Ge oss en fotbollsfest utan tafsande män

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Föräldraförsäkringen

Jämställdhet

Alliansen

Politik

Föräldraskap