Mejla

Daniel Swedin

I skuggan av krisen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Säsongsstart Fredrik Reinfeldt är först ut med sitt sommartal i dag. I morgon är det Håkan Juholts tur.
Säsongsstart Fredrik Reinfeldt är först ut med sitt sommartal i dag. I morgon är det Håkan Juholts tur.

I dag ska Fredrik Reinfeldt sommartala i Strandvik utanför Gustavsberg. Han tar båten dit. Det är viktigt med båtar för ­Moderaterna. Stockholms­moderaterna är till exempel mycket engagerade i pendel­båtar. Samtidigt lider övrig kollektivtrafik av kronisk infarkt.

Det såg ut som om statsministerns höst skulle bli tuff. Det osäkra parlamentariska läget, motsättningar inom regeringen och flera av stödpartierna på gärdsgården kan ge vem som helst armsvett.

Flera länder i kris

I tisdags avförde Reinfeldt och Anders Borg det femte jobbskatteavdraget från dagordningen.

En ekonomisk härdsmälta knackar på, Eurosamarbetet knakar i fogarna. Grekland, ­Italien, Spanien och Irland står på ruinens brant. Frankrike har problem. Den amerikanska skuld- och tillväxtkrisen blir allvarligare för varje dag som går och världens börser rasar okontrollerat.

Då väljer Moderaterna att överge sin enda konstitutionerande idé – jobbskatteavdraget. En minskning i skatteintäkter väntar. Det behövs säkerhetsmarginaler, säger man.

I Konjunkturinstitutets bedömning av det finanspolitiska läget räknar man med överskott även om regeringen sänker skatten eller satsar 30 miljarder kronor på något annat. 2008 var jobbskatteavdrag god krispolitik, enligt Anders Borg. Inte nu längre. Borgs försiktighet framstår som mer politisk än ekonomisk.

Så vad ska Fredrik Reinfeldt prata om i Gustavsberg? När idéerna tagit slut blir det ett tal om att han tar ansvar och att man kan lita på honom.

Under hela 2011 har barnfattigdom, skolan och växande klyftor dominerat. I juli var 365 410 personer arbetslösa. De där pratar vi inte mer om nu.

I morgon talar oppositions­ledare Håkan Juholt i stockholmsförorten Västertorp. På förhand har det sagts att han ska tala om barn, kultur och det ­goda samhället.

Vill satsa på välfärd

Socialdemokraterna har länge pratat om att ökande resurserna inte bör läggas på fler jobb­skatteavdrag utan på satsningar i infrastruktur, bostäder och ­välfärd. Än så länge har konkretionen uteblivit, men Juholt och Tommy Waidelich har rätt i att det finns utrymme för åtgärder som stimulerar ekonomin.

I helgens sommartal kommer antipolitik ställas mot otydlighet. Reinfeldt åtnjuter rekordhögt förtroende och har historiskt välsignats i opinionen av passivitet under ekonomiska kriser. Juholt är helt oprövad och leder ett parti som ägnade förra krisen åt att sjabbla bort ett rekordstöd.

Det stormar i världsekonomin och enligt prognoserna ska det regna i Gustavsberg i dag. Fredrik Reinfeldt jobbar vidare på att framstå som det enda alternativet i svensk politik.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN