Mejla

Anders Lindberg

Snälla, sluta SD-flörta nu

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Det är dags för borgerligheten att ta sitt ansvar och hålla rent åt höger.”

VARFÖR?  Varför göra assimilation rumsren i diskussionen? Varför öppna samtal med SD? Varför sprida bilden av att brottslighet beror på etnicitet? undrar ledarskribenten.
VARFÖR? Varför göra assimilation rumsren i diskussionen? Varför öppna samtal med SD? Varför sprida bilden av att brottslighet beror på etnicitet? undrar ledarskribenten.

”Nu handlar det om vårt land”. Håkan Andersson från SD-Malmö sammanfattar på sätt och vis Axess Almedalen-seminarium­ ”Integrationspolitikens tillkortakommanden” på sin t-tröja. Han kände sig nog hemma.

Seminariet innehöll en ny trend inom Sveriges unga höger. Det senaste numret av Axess magasin har temat ”Den enfaldiga mulitikulturalismen”.

Det är en höger som verkar ha samma förhållande till invandrare som Kristdemokraterna har till homosexuella. Därför blir det så fruktansvärt svårt att prata. Därför lindas det in, ställs öppna frågor och talas inte till punkt.

Varför öppna samtal med SD?

Tar man att steg tillbaka och tittar på hela bilden finns anledning att bli mörkrädd.

Det började inte i våras. Men tog fart då. Timbro presenterade rapporten ­”Integration eller assimilation”. Författaren Andreas Johansson Heinö, skrev en artikel på Newsmill med rubriken ”Därför borde vi prata mer om assimilation”.

Sedan har utspelen duggat tätt. Timbros VD Markus Uvell krävde på Aftonbladet Debatt att de etablerade partierna ska börja ha öppna samtal med SD. En lokal KD-politiker hängde på. Liberala ungdomsförbundets ordförande instämde.

Obundna moderata Svenska Dagbladet skruvade upp tonläget. I en uppmärksammad ledare nyligen tog ledarskribenten Per Gudmundson upp ”invandrarbrottslighet” genom ett statstiskt hårklyveri värdigt  Jimmie Åkesson. Han skriver det inte rakt ut men syftet är att sprida bilden av att brottslighet, och särskilt våldsbrott, beror på etnicitet.

De säger att de inte är främlingsfientliga. De blir djupt kränkta om någon ens antyder det.

Men vi måste väl ändå våga ställa frågan: varför gör de det i så fall?

Varför göra assimilation rumsren i ­diskussionen? Varför öppna samtal med SD? Varför sprida bilden av att brottslighet beror på etnicitet?

Kanske vill de röstmaximera. Som Folkpartiet med språktestet. Regeringen är skakig och nyval hotar. Då är nya väljare lockande.

Dags att returnera bollen

Eller så vill de ha en mer främlingsfientlig diskussion i Sverige. Som i Danmark. Därför att en ny typ av värderingar letat sig in i borgerligheten.

Det kan man låta vara osagt.

Diskussionen är hur som helst en flört med SD:s retorik och verklighetsbild. En tänkt bakgrundsmusik till framtida populistiska utspel från mer etablerade politiker. Man brukar ställa krav på Socialdemokraterna att hålla rent åt vänster. Att dra en tydlig gräns mot vilka värderingar, åsikter och metoder som inte är acceptabla. Det är viktigt. Men det är dags att returnera bollen.

Vill den demokratiska borgerligheten verkligen stå för det här?

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg