Ledare

Så blir 2011

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Här är tio frågor som Aftonbladets ledarsida har ögonen på i år”

Tillbakablickande årskrönikor i all ära, det man verkligen funderar på i början av ett nytt år är vad som ska hända framöver. Här är tio frågor som Aftonbladets ledarsida tänker ha ögonen på i år.

1 Socialdemokratin krisar vidare

2011 borde inte kunna bli värre för socialdemokraterna än 2010. Men man vet aldrig. I mars stundar extrakongress, och just nu är det lägst odds på att Sven-Erik Österberg tar över.

2 Det blir inte ett av Maud Olofssons bästa år

Inför valet var spekulationerna många om att centerledaren var på väg bort. Efter valet har hon förnedrats fullständigt av Fredrik Reinfeldt. Frågan är hur länge partivännerna står ut med opinionssiffror under fyra procent.

3 Sarah Palin kandiderar

Obama fick ett hyggligt slut på förra året, med nedrustningsavtal och överenskommelse om homosexuella i militären. I år år kommer Sarah Palin att visa korten. Mycket talar för att hon kommer att försöka bli republikanernas presidentkandidat inför valet 2012.

4 Kinesiska arbetare tar sig ton

Den kinesiska strategin har hittills varit att utnyttja sina arbetare, och exportera billiga konsumentvaror till resten av världen. Men 2010 har Kina skakats av strejker, och krav på bättre arbetsvillkor.

5 Euro-krisen fortsätter

Tysk inrikespolitik blir högintressant för hela världen. Det är bara Angela Merkel som har makt att göra EMU mer hållbart.

6 Val i Zimbabwe

Diktatorn Mugabe fick motvilligt dela med sig av makten till Morgan Tsvangirai. De senaste två åren har

Mugabe pressat Tsvangirais parti MDC. Valet 2011 blir en rysare.

7 Klimatfrågan blir en besvikelse. Igen.

Experterna är inte ense om huruvida besvikelsen efter det senaste toppmötet i Cancún blev jättestor eller bara ganska stor. I november i år blir det ett nytt försök, denna gång i Sydafrika.

8 Anders Borg tappar glorian

Inom alliansen muttras det om att Borg bestämmer för mycket. Han är visserligen populär, men någon gång lär pendeln slå tillbaka. Kanske blir det 2011. Man kan ju alltid hoppas.

9 Julian Assange ställs till svars

Nyligen kallade han Sverige för ”feminismens Saudiarabien”. I år blir han – kanske – utlämnad till Sverige. Det vore bra, rättssystemet bör omfatta även kändisar.

10 Afghanistanstrategin når vägs ände

Säkerhetsläget i det svensk-finska ansvarsområdet har försämrats. Det kan kräva en förnyad prövning av Sveriges engagemang, vilket i så fall skapar inrikespolitisk oreda.

KP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!