Reinfeldts kurs mot evigheten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När den svenske statsministern på allvar inleder sin andra mandatperiod presenterar han inga överraskningar. De utmaningar Fredrik Reinfeldt ser är desamma som för fyra år sedan.

Skatterna ska sänkas med ytterligare ett ”jobbskatteavdrag”, det femte i ordningen. På den punkten är Reinfeldt redo att hålla kursen ända in i evigheten.

Trots talet om omprövning tänker statsministern i grunden inte ändra på sjukförsäkringen. Det ska vara almanackan, inte diagnosen, som säger när det är dags att ansluta till arbetslös­hetskön.

Också när det gäller a-kassan är statsministern i huvudsak belåten, även om politiken inneburit större klyftor och ytterligare en halv miljon oförsäkrade.

Visst, tanken om ett obligatorium finns kvar, kanske som en eftergift till Folkpartiets Jan Björklund. Han har hängt upp sig på sambandet mellan a-kassa och fackliga organisationer.

I Björklunds tankevärld är det ett utslag av socialdemokratisk tvångsanslutning.

Men i praktiken tänker Reinfeldt knappast ändra på något. En kungstanke bakom försämringen av a-kassan har varit att bestraffa den som förlorar sitt jobb. Det är arbetslinjen.

Men lika viktigt är det för reformens arkitekt, Anders Borg, att också bestraffa kollegor till den som förlorar jobbet. På så sätt ska lönekraven hållas tillbaka. Det är därför en restauranganställd får betala fyra gånger mer än en läkare för sin försäkring.

Den ordningen tänker Reinfeldt inte ändra på. Och därmed lär planerna på en obligatorisk a-kassa också denna gång stanna vid valmanifestets formuleringar.

Helheten ligger fast. För fyra år sedan presenterades den som en väg att bekämpa arbetslösheten. I dag vet vi att det har misslyckats. I slutet av nästa år kommer 7,5 procent av svenskarna att vara arbetslösa enligt Konjunkturinstitutet.

Det skulle kunna stämma till eftertanke. Men inte hos Fredrik Reinfeldt.

Aftonbladet
Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.