Mejla

Ingvar Persson

Kanske behövs en lag mot höga direktörslöner

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

När det handlar om statliga lönelagar är den här sidan konsekvent. Politikerna ska hålla sig borta från folks löner, precis som det faktiskt har varit i det här landet.

Nu tycks de borgerliga partierna vara fast beslutna att genomföra lagar som begränsar lönen för unga och nyanlända till 70 procent av vad andra tjänar.

”Inga löner kommer att sänkas” brukar Ulf Kristersson påstå. Som om inte löneförhandlingarna skulle påverkas när den som arbetar sida vid sida med dig har mycket sämre betalt.

En dålig idé

Att låta Björklund, Lööf och Kristersson sätta lönerna är helt enkelt en dålig idé.

Ändå finns det löner som verkligen förtjänar att bli politik. Ersättningen till landets toppdirektörer, till exempel.

Svenska Dagbladet kunde häromdagen presentera en undersökning från konsultbolaget Novare Pay som visar att ersättningen till cheferna i landets största bolag har ökat med drygt 33 procent de senaste fem åren. Det är ungefär dubbelt så mycket som vanliga anställdas löner har ökat.

Det går bra

Det går bra för svensk industri, aktiekurserna bara stiger och orderböckerna dignar. Direktörerna tycker att de ska ha en del av kakan.

Ändå är det politik och vanliga människor som ligger bakom kvartalsrapporternas svarta siffror. Riksbanken har gjort livet för storbolagens säljavdelningar mycket lättare genom att pressa tillbaka kronans kurs. Samtidigt betyder det att kronorna i lönekuvertet är mindre värda, något många kommer att märka under sommarens semester.

Önskeläge

De anställdas fackliga organisationer har visat prov på massor av ansvar i löneförhandlingarna. Måttliga lönekrav, långa avtal och pålitlig fredsplikt.

Vad mer kan en direktör önska sig?

Högre lön för egen del, tydligen.

Skenande direktörslöner är kanske inget akut hot mot företagens lönsamhet eller ägarnas utdelning. Men växande klyftor och ökade löneskillnader är faktiskt ett hot mot sammanhållningen i samhället.

Och till skillnad från lönebildningen för unga och nyanlända är sammanhållningen i det svenska samhället politikernas ansvar.

Om Sverige behöver några lönelagar borde de handla om att begränsa direktörernas rofferi.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Mer fördelningspolitik Magdalena Andersson

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Arbetsmarknadspolitik

Ulf Kristersson

Avtalsrörelsen