Mejla

Eva Franchell

Turister varnas: åk inte till Stockholm

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Pontus Orre / AFTONBLADET / 85527
Hela staden är ett vägarbete. Här ombyggnaden av Slussen.

Stockholm är svenskarnas främsta turistmål. Till alla värmlänningar och smålänningar som tänkt sig en sommarsemester i huvudstaden vill jag ändå säga: åk inte hit.

Åk till Malmö eller Göteborg eller varför inte Piteå. Åk till ställen som välkomnar sina besökare för i Stockholm kommer ni att få problem.

Ja frågan är om ni ens kommer hit. Tågen har ju för vana att stanna någonstans på väg till Stockholm, men om ni skulle komma ända fram så kommer ni inte längre.

Ni kommer att fastna redan utanför Centralstationen.

Över 120 vägarbeten

Om ni tänker ta en taxi med era väskor säger jag bara, gör inte det. I Stockholm pågår just nu över 120 vägarbeten som effektivt stoppar upp trafiken. Ni kommer inte att komma en meter.
Dessutom varnar Stockholms lokaltrafik, SL, för kaos i tunnelbanan då stationerna vid Gullmarsplan och Skärmarbrink ska byggas om. Under tio sommarveckor kommer resenärerna på gröna linjen möta trängsel, flera byten och kraftigt ökad restid.
Jag kan även tillägga hetta, för det finns ingenting så varmt som ett stillastående tunnelbanetåg.

Bussarna dras in

När tunnelbanan krånglar är det allt fler som tar bilen, lägg till de 120 vägarbetena och ni förstår varför SL också ställt in alla bussar från Centralen. De kommer ingen vart i de stillastående köerna.
SL tar dessutom till en helt ny metod när trafiken kör ihop sig. Man ställer helt enkelt in hela busslinjer. Ena minuten går bussen och nästa är den inställd. Den dag jag skulle hem från Slussen var samtliga linjer hem till mig inställda.
På SL:s webbsida fanns ingen information och när jag till slut fick tag på en levande informatör fick jag rådet att ta taxi och skicka räkningen till SL. Orkade inte ens påpeka att om inte ens bussarna kom fram så skulle väl taxin fastna på direkten.

Fick ta bilen hem

Jag gav bara upp och tog den överfulla tunnelbanan till en station där min man kunde hämta mig med bilen.

Och så undrar ni varför klimatarbetet går så långsamt.
Jag tycker att Stockholms stads planerade miljözoner är usla för att de bara gynnar de rika, men på något sätt måste trafikinfarkten lösas upp. Bilar måste bort så att kollektivtrafiken kommer fram. Besökare från Karlstad och Växjö måste känna sig välkomna, precis som alla våra internationella gäster.

Så förbjud biltrafiken i Gamla stan. Superhöj trängselavgiften vid tullarna. Toksatsa på kollektivtrafiken, men framför allt börja prata med varandra. I Stockholm är det miljöpartisterna som har ansvar för biltrafiken medan moderaterna sköter kollektivtrafiken. Resultatet har blivit en trafiksituation från helvetet.

Det är bara samarbete som kan lösa upp knuten, så sätt i gång. Jag vill att bussarna ska gå och att alla kan känna sig välkomna i Stockholm.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM