ÅSIKT

Löfven har hittat sin vinnarfråga

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Om Stefan Löfven skulle vinna höstens val tänker han sätta stopp för SMS-anställningar och andra omotiverade tillfälliga anställningar. Han vill dessutom ändra lagstiftningen om hyvling, alltså att arbetsgivare från en dag till en annan kan minska personalens arbetstid och lön.

Statsministern tänker reglera arbetskraftsinvandringen hårdare, ställa större krav på arbetsgivare som tar emot bidrag från Arbetsförmedlingen och sätta åt företag som fuskar med löner, skatter och arbetsmiljö. Villkoren i offentlig upphandling ska bli mer rättvisa, lönedumpning förhindras och skyddet mot trakasserier av personalen i till exempel affärer eller på restauranger bli bättre. Deltidsarbetandes villkor ska förbättras, arbetsmiljö bli bättre och nya möjligheter till vuxenutbildning öppnas.

Och så vidare.

Tio punkter

Det tiopunktsprogram för ett tryggare arbetsliv som Socialdemokraterna presenterade i går är omfattande. “Att gå igenom det i detalj skulle ta för lång tid“, som arbetsmarknadsminister Ylva Johansson sa på pressträffen. Kanske behövs det inte heller.

För många är otrygghet på jobbet ingenting man måste läsa om. Den handlar om att inte kunna bilda familj, skaffa sig en bostad eller berätta för barnomsorgen hur schemat ser ut i nästa vecka.

Otrygghet är att inte veta hur räkningarna ska kunna betalas eller inte våga säga ifrån om trakasserier och farliga arbetsmiljöer.
Problemet är att politiker och lagstiftare under många år har gått arbetsgivarnas ärenden.

Lite mer trygghet

De socialdemokratiska vallöftena skulle om de genomfördes betyda lite mer balans, lite mer trygghet och ett ganska mycket bättre liv för många.
De senaste månaderna har politiken till stor del framstått som en ringdans. Om ett parti föreslår fler poliser, fler pansarvagnar eller tuffare gränskontroller har andra inom några minuter övertrumfat löftet.
Det lär inte ske när det gäller de socialdemokratiska förslagen om anställningstrygghet. Ulf Kristersson kommer inte att lova tuffare tag mot otrygga anställningar och Annie Lööf kommer inte att lansera nya rättigheter för löntagarna. Jimmie Åkesson lär inte ta strid för servitriser som trakasseras och Jan Björklund kommer inte att föreslå fler arbetsmiljöinspektioner.
Bara det borde vara skäl nog för Stefan Löfven att hålla fast vid dagens löften ända fram till valdagen den 9 september.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM