Släpp inte in SD i flyktingfrågan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson har öppnat för en blocköverskridande överenskommelse om migrationspolitiken. Egentligen menar han att socialdemokrater och moderater ska göra upp om en mer restriktiv flyktingpolitik och köra över mer flyktingliberala partier innan valet för att blockera politiken.

Det är en usel idé.

För det första är det en knepig strategi att göra upp mellan S och M i värderingsfrågor. Partierna delar inte samma människosyn och utgångspunkter för politiken.

När höger och vänster skakar hand i de stora stridsfrågorna töms politiken på sin nerv och bidrar lätt till en bild av ett etablissemang som vill tysta debatt snarare än statsmannaskap.

När Fredrik Reinfeldt gjorde just en blocköverskridande överenskommelse med MP om migrationspolitiken var det underförstådda löftet att frågan skulle bort från dagordningen och SD stoppas i växten. 

Resultatet vet vi, SD fördubblades och migrationsfrågan dominerade allt. Sådant fix och trix fungerar sällan bortom det politiska ritbordet.

För det andra har Stefan Löfven läst sitt parti fel. När en riksdagsledamot och andra väldigt aktiva medlemmar hoppar av har något gått fundamentalt fel. Att nu tänka högt om en uppgörelse med ärkefienden Moderaterna är nog bland det mest demobiliserande man kan tänka sig.

Hur det är inom M vet jag inte, men om Stefan Löfven vill ha en fungerande valorganisation kan han inte be S-medlemmarna knacka dörr för att försvara moderat politik. Då är det godnatt för väldigt många aktivister.

För det tredje är idén om en migrationsuppgörelse som i praktiken utelämnar MP, C, V och L politisk luftgitarr. Vilken regering skulle lägga fram en sådan uppgörelse för riksdagen är det tänkt?

Enligt regeringsformen fattar regeringen kollektiva beslut. En regering med S och MP skulle aldrig kunna enas om att lägga fram ett sådant förslag. En Alliansregering med C och L skulle naturligtvis inte heller göra det. Så hur ser planen ut? Eller tänkte ingen på det?

För det fjärde är idén om att släppa in SD i en blocköverskridande överenskommelse, som Ulf Kristersson skickade en testballong om, nog den mest vansinniga hittills inför valet.

SD har rötter i nazismen och det är inte en vecka sedan M:s gruppledare i riksdagen Tobias Billström jämförde Åkessons angiverilag med politikern i Nazityskland och Nordkorea.

Flyktingfrågan splittrar svensk politik och auktoritära krafter sätter dagordningen. Förhoppningsvis klarar de demokratiska partierna börja bromsa alla dumheter snart.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM