Mejla

Ingvar Persson

Sverigedemokraterna överraskar inte någon

SD har blivit Moderaternas krävande men tjänstvilliga stödparti

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Stefan Mattsson / AFTONBLADET / 4496

Det har gått nästan på dagen fyra år sedan Sverigedemokraternas Mattias Karlsson gjorde sig känd för en större allmänhet. I början av december 2014 blev det hans uppgift att presentera partiets linje i den kommande budgetomröstningen.

Karlsson gjorde det mesta av sina minuter i direktsändning innan han gav besked. Sverigedemokraterna tänkte strunta i praxis och rösta för Alliansens budget när deras eget förslag röstats ner. Det utlöste nästan en regeringskris, fick Stefan Löfven att tala om extraval och ledde till den smått unika Decemberöverenskommelsen.

Det politiska systemet skakade

För fyra år sedan skakade SD det politiska systemet genom att ställa upp som ett oönskat stödparti åt Moderaterna. I eftermiddag var det dags för presskonferens igen. Karlsson hade lämnat plats för Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt och presentationen hölls i en mer kameral ton, men det avgörande budskapet var det samma. När deras budgetförslag har fallit tänker Sverigedemokraterna rösta för Moderaternas och Kristdemokraternas reservation till budgeten.

Beslutet blev lättare eftersom Sverigedemokraterna tycker sig kunna se hur Moderater och Kristdemokrater har SD-anpassat sina förslag, till exempel när det gäller a-kassan. ”Mer lättsmält”, sa Oscar Sjöstedt på presskonferensen.

Händer ingenting dramatiskt i statsministerfrågan lär det betyda att riksdagen på onsdag beslutar om en moderat budget. Om det kan man säga mycket, som att den är illa genomarbetad och att det skapar nya problem i de redan komplicerade försöken att bilda en regering.

Ändå är det ingen som är överraskad, och ingen kommer att minnas gårdagens presskonferens om fyra år.

Politiken har förändrats i grunden

Just det är kanske det bästa beviset på hur mycket svensk politik förändrats de senaste fyra åren. Ulf Kristersson räknar i dag in Sverigedemokraterna i sitt regeringsunderlag även om han aldrig skulle erkänna det själv. Sabotaget mot övergångsbudgeten bygger på Åkessons röster.

Och Sverigedemokraterna har gått från att vara en osäkrad högermina – ”Give'em hell” skrev Jimmie Åkesson från sitt sjukläger – till att bli ett tjänstvilligt men krävande stöd åt moderat konservatism.

Sverige har fått ett djupt reaktionärt politiskt block som blir allt mer samordnat. Att begränsa det blåbruna inflytandet är ett av vår tids viktigaste uppdrag.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!


Av: Ingvar Persson

Publicerad: