Mejla

Ingvar Persson

Visa att det finns alternativ Löfven

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Dags att sticka ut  Stefan Löfven (S) måste visa att det finns bättre alternativ för att bekämpa arbetslösheten än de förslag som regeringen lägger fram.
Dags att sticka ut Stefan Löfven (S) måste visa att det finns bättre alternativ för att bekämpa arbetslösheten än de förslag som regeringen lägger fram.

LEDARE

I början av april 2009 – samma dag som Anders Borg för första gången använde ordet mass­arbetslöshet – vandrade Stefan Löfven runt på bandvalsverket i Långshyttan. Hans telefon ringde oavbrutet.

På valsverket hade 31 personer fått lämna sitt arbete, precis som nästan hundra tusen andra industriarbetare. Som ordförande i IF Metall var det Löfvens kommentarer alla frågade efter.

Därav den ringande telefonen.

Var tredje svensk oroad

Den där aprildagen framstod Stefan Löfven som den självklara ledaren för motståndet mot regeringens misslyckade krispolitik. I  dag öppnar han det ­socialdemokratiska partiets förtroenderåd i den stora aulan på Stockholms Universitet.

Förra månaden räknade ­Arbetsförmedlingen in över 10 000 nya varsel, den högsta siffran sedan 2009.

Var tredje svensk oroar sig för att man själv eller någon i familjen ska förlora jobbet.

Regeringen och finansministern är – som för fyra år sedan – måttlöst självbelåten. Anders Borg medgav häromdagen att budgetens glädjeprognoser nog måste skrivas om, men politiken ligger fast.

Går att göra mer

Stefan Löfven borde vara som klippt och skuren för att leda oppositionen.

Ändå är det svårt att känna att Socialdemokraterna formulerar alternativet till regeringens politik, eller att arbetslösheten är politikens vattendelare.

Det måste Löfven ändra på.

Vänsterpartiet kräver redan en tilläggsbudget av regeringen, men Löfven kan göra det bättre, med större tyngd. Han kan ta initiativet och lägga fram ett socialdemokratiskt förslag till extrabudget.

A-kassan, ungdomsarbetslösheten och Fas 3 har Magdalena Anderssons redan förslag om. Men det går att göra mer.

Ta alla 16 miljarder Anders Borg vill ge storföretagen och använd dem till bostadsbyggande, arbetsmarknadsutbildning och omedelbara insatser för rusta infrastrukturen.

Stötta kommunerna

Använd pengarna till att förbättra för pensionärer och barnfamiljer, mest till dem som har minst. Då används pengarna, i stället för att låsas in på ­olika värdepapperskonton.

Stötta kommunerna. Sveriges Kommuner och Landsting spår tuffare tider, och resultatet av det brukar bli nerskärningar. Det är inte vad välfärden behöver, och det är definitivt inte rätt recept för en ekonomi i kris.

Det är dags för Stefan Löfven att visa att det finns ett alternativ.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ingvar Persson