Anders Lindberg

Varken svenska eller demokrater

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anders Lindberg skriver om Sverigedemokraternas historia

Idag klockan 11 kommer Jimmie Åkesson att presentera nya talespersoner efter Erik Almqvist och Kent Ekeroth, som avgått i svallvågorna efter Expressens filmavslöjanden.

Det är en perfekt bild av partiet. Både Almqvist och Ekeroth sitter kvar i Sverigedemokraternas riksdagsgrupp. Ytan poleras, innehållet förblir detsamma.

”Vi ska bränna dig, ditt jävla judesvin. Fy fan, ditt äckliga lilla judesvin. Passa dig! Vi ska komma och döda dig!”

Så sa Sverigedemokraternas tidigare ordförande Anders Klarström i ett anonymt telefonsamtal till tv-profilen ­Hagge Geigert. Hotet var högst reellt. ­Klarströms första politiska hemvist var nynazistiska Nordiska rikspartiet, en samling skinheads och kriminella, inte främmande för våld.

Bildades som parti 1988

Hans efterträdare som partiordförande, Mikael Jansson, hetsade inte mot ­judar, men den rasbiologiska grundvalen fanns kvar.

”En del kulturella skillnader länder emellan torde ha rasmässig grund”, sa han angående EU 1991. Han var parti­ledare till 2005 och sitter i dag i riks­dagen.

Sverigedemokraterna bildades som parti 1988. Förutom Anders Klarström och andra med bakgrund som nynazister fanns även personer från fascistiska Nysvenska rörelsen. Partiet formades ur den mer löst sammansatta gruppen Bevara Sverige Svenskt.

Ekonomiskt stöd till valmaterial

Enligt den officiella historieskrivningen gjorde partiet upp med nazismen och uniformerna 1995. Men på sommaren året efter höll sverigedemokraten Tina Hallgren Bengtsson ett nazistmöte vid Prästtorp utanför Höör i Skåne. Framför ett bokbål, och iförd full nazistuniform, gjorde hon Hitlerhälsning. Mellan 1993 och 1995 var hon partiets vice ordförande. Sverigedemokraterna försökte ta avstånd från mötet, men marken där det hölls arrenderades av deras egen kommunfullmäktigeledamot Anders Westergren. Han sågade även upp veden till bokbålet.

Inför valet 1998 tog Sverigedemokraterna hjälp av det franska högerextrema partiet Front National. Bland annat fick de ekonomiskt stöd till att producera sitt valmaterial.

Sedan Jimmie Åkesson tog över som partiordförande 2005 har han ännu ­tydligare försökt ta avstånd från partiets historia. Sverigedemokraterna har i dag hårdare regler för uteslutning än något annat svenskt parti. I det partiprogram som antogs i november 2011 kallar sig ­partiet ”socialkonservativt” snarare än nationalistiskt.

Partiet har på 20 år även gått från att hetsa mot judar och invandrare i allmänhet till att främst hetsa mot muslimer. I dag rasar man inte mot en judisk eller ”sionistisk” konspiration eller försöker relativisera förintelsen. I stället hävdar man att muslimerna håller på att ta över och att Sverige islamiseras.

Det som skiljer Sverigedemokraterna från andra partier är den rasistiska ideologin och människosynen. Att vara svensk blir en fråga om etnicitet, språk, religion och historia, men även om mer subtila saker som kroppsspråk och utseende. Att de inte anser att kändisar som Zlatan, Gina Dirawi och Loreen är riktiga svenskar har uppmärksammats. Men enligt den logiken är du inte svensk om du har rötter i andra länder. Det gäller ungefär 1,8 miljoner svenskar.

Ett osvenskt fenomen

Sverigedemokraterna är inte vad vi vanligen menar med ett demokratiskt parti. Som historikern Henrik Arnstad konstaterade i Dagens Nyheter i förra veckan bör partiet enligt forskningen betecknas som fascistiskt. Han konstaterar:

”Enigheten är total inom den internationella expertkåren inom fascismforskningen; de nya europeiska partierna är fascistiska. Dagens begreppsförvirring måste upphöra, det är dags att börja benämna SD korrekt i det offentliga samtalet.”

Egentligen är Sverigedemokraterna ett ganska osvenskt fenomen. Även om övervintrade nazister flera gånger försökt ­bilda partier har det oftast slutat med partisplittringar och bråk. Medan partier som Dansk Folkeparti och Fremskrittspartiet i Norge haft stora framgångar dröjde det till 2010 innan Sverigedemokraterna ens kom in i riksdagen.

Sverige positiva till invandring

Det är Sverige som varit undantaget från fascismens återkomst i Europa. De svenska väljarna är även påfallande ­positiva till invandring jämfört med andra länder. Forskningen visar dessutom att denna tendens förstärks allt mer.

Det är Sverigedemokraterna som inte hör hemma här.

Sett till Sverigedemokraternas historia är det inte så förvånande att Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling uttrycker sig rasistiskt och beväpnar sig med järnrör i Stockholmsnatten. Det är ju trots allt så här Sverigedemokraterna alltid har sett ut.

Stor förvåning har dock utbrutit i det offentliga samtalet. Är Sverigedemokraterna våldsmän och rasister? Det hade jag ingen aaaning om!

Men Sverigedemokraternas ursprung, deras rasism och fascistiska ideologi är ingen hemlighet. Det går en rak linje från Anders Klarströms hot mot Hagge ­Geigert till Erik Almqvist och hans ­järnrör.

Den stora skandalen är att ett sådant ­parti över huvud taget sitter i riksdagen.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN