ÅSIKT

KD är ensamma kvar i underlivet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

I går beslutade riksdagen att ta bort kravet på tvångssterilisering för transsexuella som vill byta kön. Delar av debatten var som en tidskapsel från de mörka år Jonas Gardell beskriver i ”Torka aldrig tårar utan handskar” som sändes på SVT i höstas.

Kristdemokraternas Tuve Skånberg höll ett mycket långt anförande som gick ut på att tvångssterilisering är bra och egentligen för transpersoners eget bästa. Han citerade forskare ur Livets Ords tidning Världen i dag och talade ömsint om ”människor som lider av transsexualism”.

Det är så förljuget att man blir illamående. Tuve Skånberg är en av ­Sveriges ledande motståndare till homo­sexuellas och transpersoners ­rättigheter. Han är en av de tongivande inom den kristna höger som starkt ­bidragit till att frågan om att avskaffa tvångssteriliseringarna dragits i långbänk.

Samtidigt är det ett hälsotecken att det numera bara är Kristdemokraterna, av de demokratiska partierna, som ­ägnar sådant ­intresse åt folks ­underliv.

Redan 2012 ­beslutade riksdagen att tvångssterilisering vid könsbyte ska tas bort 1 juli 2013. Kristdemokraterna har försökt fördröja beslutet men i går fattade riksdagen med bred majoritet beslut om det är detta som gäller.

Om Kristdemokraterna fortsätter ­ägna sådan tid och kraft åt att diskutera underlivsfrågor har partiet ingen ­framtid. Det är nog ingen slump att Krist­demokraterna ligger stadigt under fyra procent i opinionsmätningarna.

Det är en naturlig reaktion. Krist­demokraterna borde inse att folk inte vill ha dem, varken i sitt underliv, eller i sin sängkammare.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM