Mejla

Eva Franchell

De arbetslösa får lämna allt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

19 FEBRUARI 2013. A-kassan

Nästan ingenting är så skamfullt som att vara fattig och arbetslös.

Man kan vara fattig och student eller fattig och pensionär. Ja, i bästa fall sluter samhället till och med upp runt den som är fattig och sjuk.

Men den som är fattig och arbetslös, den är bara lat. Sitter hemma och spelar tv-spel, som förre moderate arbetsmarknads­ministern Sven Otto Littorin uttryckte det.

Det var han som gjorde arbetslösheten till ett personligt problem och inget samhällsproblem. Han införde arbetslinjen för han tyckte att de arbetslösa skulle skärpa till sig. 2007 försämrade han villkoren för a-kassan och satte upp en bortre gräns för dem som fick ersättning.

De som närmade sig gränsen skulle känna stressen och ta jobb de egentligen inte ville ha. Okvalificerade jobb, sämre betalda jobb. På arbetslinjen fick man inte vara så gnällig.

Det är möjligt att Sven Otto Littorin och den borgerliga alliansregeringen trodde att låglönejobben skulle komma. Men det har gått sex år sedan a-kassan försämrades och arbetslösheten har bara ökat. Allt fler passerar tidsgränsen och i dag går över 60 000 svenskar utan någon som helst ersättning.

Måste göra sig av med allt

Fredrik Reinfeldt har menat att de arbetslösa då får hitta ”andra grunder för sin försörjning”.

– Stöd och hjälp av sina föräldrar, sin partner eller på annat sätt.

Statsministern tycker alltså att de som förlorat jobbet ska låna runt. Och för dem som saknar en resursstark omgivning återstår till slut bara skammen att söka försörjningsstöd. Socialbidrag.

Det går inte att smyga med besöken på socialen. Den som behöver pengar till mat måste först göra sig av med allt av värde. Allt som syns - villan, bostadsrätten, sommarstugan och bilen. När alla ägodelar är borta får den som beviljats socialbidrag leva på 130 kronor om dagen.

En hundralapp om dagen

Det är regeringen som fastställer riksnormen för försörjningsstöd. En ensamstående kan få en billig hyra plus 3 880 kronor i månaden som ska räcka till mat, kläder, skor och hygienartiklar. Ett par får 6 360 kronor eller dryga hundralappen var om dagen.

När Sven Otto Littorin pratade om tv-spelande slashasar avslöjade han sin fördomsfulla syn på arbetslösa. Nu är det vuxna människor med familj som tvingas lämna bostad och bil för att leva på den yttersta marginalen. Det är tungt för dem som drabbas. Men det skadar hela samhället för det spricker och klyftan ökar för varje år.

Det är det gamla klassamhället som kommer tillbaka och regeringen väljer att bara se på.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell